• mavuň červená může kvést nejen červeně, ale také růžově či bíle

    Mavuň nezklame ani v parných dnech

    , 0 komentářů

    Horké dny nás nutí hledat rostliny, které dokáží přežít sluneční výheň vlastními silami. Zvlášť, pokud máme zahradu u chaty či chalupy, kterou nemůžeme zalévat podle potřeby. Nenáročná, a přitom hojně a dlouho kvetoucí, je mavuň červená.

  • Houby - hřiby v lesním porostu

    Kde rostou houby – podmínky pro růst hub

    , 0 komentářů

    Jedlé houby zpestří jídelníček v každé kuchyni a nemusíte pro ně chodit jen do lesa. Za určitých podmínek mohou vyrůst i ve Vaší zahradě, venkovském sídle nebo na pozemku v okolí chaty. Pro některé druhy hub postačí dokonce i jednoduché domácí prostředí. Která místa jsou ta nejlepší a jaké podmínky houby pro svůj růst potřebují?

  • Mateřídouška úzkolistá (Thymus serpyllum)

    Mateřídouška nebo tymián?

    , 0 komentářů

    Vidět ji můžeme převážně na suchých, travnatých stráních, loukách a mezích. Na pěstování je mateřídouška nenáročná. Vysazuje se proto i do truhlíků v bytech nebo na balkonech. V přírodě ji najdeme po celé Evropě, také v Asii a severní Africe. Pochází ze Středomoří a v našich podmínkách je rozšířeno několik druhů. A jak odlišit mateřídoušku od tymiánu?

  • Druhy medu - tekutý květový

    Druhy medu – nejzdravější a nejchutnější med

    , 0 komentářů

    Od nepaměti využívali lidé produkty včel k získání hodnotné potravy, později v nich pak objevili i mnoho zdravotních a kosmetických účinků. Med byl vyhledáván jako sladká pochoutka, má nezastupitelné místo ve výživě člověka i v dalších oborech lidské činnosti. V článku najdete informace o tom, jak včely med vyrábějí, čím se od sebe jednotlivé druhy liší i další zajímavé informace.

  • rajská polévka ozdobená květem brutnáku lékařského

    Brutnák naparádí zahradu i talíř

    , 0 komentářů

    Občas se přihodí, že si někdo vyseje směs bylin a pak ho překvapí blankytně modré květy ve tvaru pěticípých hvězdiček. Jsou to květy brutnáku lékařského, který není všeobecně známý. Nejspíš proto, že u nás ve volné přírodě běžně neroste. Přitom pěstování brutnáku je nenáročné a jeho květy sluší nejen zahradě, ale i kuchyňským výtvorům.

  • lišaj smrtihlav patří k největším evropským motýlům

    Lišaj smrtihlav – motýl se špatnou pověstí

    , 0 komentářů

    Kresba připomínající lebku dala jednomu z největších evropských motýlů nejen jméno, ale i špatnou pověst. Lidé věřili, že pokud se někde lišaj smrtihlav objeví, přináší zprávu o něčí smrti. Paradoxně tak mnohdy podobná setkání končila smrtí lišaje.

  • biologická ochrana rostlin proti slimákům má své limity

    Biologická ochrana rostlin má své limity

    , 0 komentářů

    Ochranu rostlin si často spojujeme s chemickými prostředky a vybavíme si nepřeberné množství různých pesticidů, fungicidů či herbicidů. Jejich možné nepříznivé vedlejší účinky a částečně se snižující účinnost se však stává silným motivem k hledání alternativních způsobů. Při dodržení určitých pravidel lze výskyt některých škůdců silně omezit i přírodní formou, za pomoci využití biologické ochrany.

  • moruše - plody morušovníku černého a bílého

    Moruše neznámé, milované i nenáviděné

    , 1 komentář

    Skutečnost, že housenky bource morušového jiné, než morušové, listí nežerou, je všeobecně známá. Méně se ví, jak důmyslně naši předci plody těchto stromů využívali v kuchyni. Zlatá éra pěstování morušovníků u nás je ta tam. Leckde však rostou letité morušovníky v parcích či alejích.