• hebe s růžovými květy

    Hebe mráz většinou nemiluje

    , 0 komentářů

    Keříky hebe patří k rostlinám, které zaujmou na první pohled. Zvlášť, pokud mají atraktivně vybarvené listy a ještě lépe, jsou-li bohatě rozkvetlé. Právě takové kousky prodejci rostlin rádi vystavují do popředí, často v pestře namixovaných kolekcích. Bohužel, po nadšení z nákupu nádherných rostlin přichází často vystřízlivění v podobě rozpaků, co jsme to vlastně koupili.

  • pažitku můžeme snadno rychlit doma

    Rychlení pažitky aneb čerstvé vitamíny i v zimě

    , 0 komentářů

    Pokud patříte k milovníkům pažitky, nemusíte o čerstvou podobu své oblíbené bylinky přijít ani v zimním období. Buď si ji můžete koupit již narychlenou, a nebo – máte-li dostatek rostlin na zahradě, se můžete pustit do rychlení sami. Druhá varianta je pracnější, ale můžete si tak připravit mnohem levněji průběžný přísun vitamínů.

  • kadeřavá kapusta

    Kadeřávek, kadeřník či jarmuz

    , 0 komentářů

    V době, kdy můžeme v obchodech koupit celoročně téměř vše, nač si vzpomeneme, poněkud zanikají přednosti sezónní zeleniny. A tak možná nedokážeme dostatečně ocenit ty druhy, které byly dostupné v čerstvém stavu i v zimním období. K nejotužilejším zeleninám patří kadeřávek, někdy uváděný jako kapusta kadeřavá.

  • Plody rakytníku jsou zdravé

    Rakytník: pěstování a účinky na zdraví

    , 0 komentářů

    Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) – okrasný, poměrně nenáročný keř, je odolný proti silnému větru,  přívalovým dešťům i dalším vlivům nepříznivého počasí. Zvládne vzdorovat i slané tříšti od moře, můžeme ho tedy vidět poměrně často v blízkosti mořského pobřeží. V poslední době se vyskytuje hojně i u nás.

  • Při výsadbě ovocných stromů může pomáhat celá rodina

    Výsadba ovocných stromů

    , 0 komentářů

    Zasazení nového ovocného stromu je dobré předem dobře promyslet, neboť většina stromů roste a žije po mnoho let a ne v každé oblasti se všem daří stejně.

  • vysazovat nebo množit můžeme na podzim bohyšky

    Podzimní množení trvalek dělením

    , 0 komentářů

    I trvalky čas od času přivítají změnu. Rostliny po několika letech na jednom místě vyčerpají živiny a přesazení jim prospěje. Toho můžeme využít ke snadnému získání dalších rostlin dělením trsů. Podzim je ideální čas pro množení druhů kvetoucích na jaře nebo počátkem léta.

  • Bobkovišeň lékařská neboli vavřínovec - udržovaný živý plot

    Bobkovišeň - vavřínovec - rostlina nejen pro živý plot

    , 0 komentářů

    Stálezelené neopadavé keře jsou často vyhledávaným prvkem mnohých zahrad, dobře slouží jako živý plot, hodí se k zakrytí nevzhledné zídky, zahradního koutu nebo jako nádobové rostliny. Stále větší oblibu si získává v poslední době zejména bobkovišeň neboli vavřínovec, lidově nazývaný také střemcha..

  • dochan připomíná v době květu tryskající fontánu

    Dochan připomíná fontánu

    , 2 komentáře

    Okrasné trávy jsou nádherné zvlášť počátkem podzimu, kdy je zdobí bohatá květenství. Ale ne každý má na zahradě tak velký prostor, aby mohl pěstovat mohutnou pampovou trávu. Vždyť její květenství dosahují až třímetrové výšky. Tentokrát vám představíme trávu podstatně menší, ale určitě neméně atraktivní - dochan.