• černucha má atraktivní květy i tobolky

    Černucha – víc než obyčejná letnička

    , 0 komentářů

    I kdyby černucha nebyla ničím víc, než jen zajímavě kvetoucí letničkou, stačilo by to. Z jejích květů se můžeme těšit jak na záhoně, tak ve váze. Navíc snadno můžeme usušit její nafouklé tobolky a využít je v suché vazbě. Své místo si – díky semenům – našla černucha také v kuchyni, hlavně indické. A na mnohé neduhy ji využívali již dávní léčitelé.

  • pampeliška Taraxacum sect. Ruderalia, foto Joe Migo, Wikipedia.com

    Pampelišky čekají na své objevitele

    , 0 komentářů

    Těžko odhadnout, jak by žák ve škole pochodil, kdyby při pohledu na pampelišku prohlásil, že si s jejím určením není příliš jistý. Prvního dubna by taková odpověď nejspíš vypadala jako aprílový žertík. Vždyť pampelišky patří v České republice mezi nejznámější druhy rostlin. Tedy aspoň většina z nás je o tom přesvědčená. Taraxacologové, odborníci zaměření na studium pampelišek, jsou však zcela jiného názoru.

  • kvetoucí mandloň, foto Wikipedia, Anna Anichkova

    Za rozkvetlými mandloněmi na Petřín či do Hustopeč

    , 0 komentářů

    Mandloň kvete jako jeden z prvních stromů. A tak není divu, že její květy bývají velmi netrpělivě vyhlíženy. Proslulé jsou mandloňové sady u Hustopeč. Mandloně však můžeme, byť v o něco menším počtu, obdivovat také v samotném centru Prahy – v Seminářské zahradě na Petříně.

  • prvosenka bezlodyžná roste v Anglii ve volné přírodě

    Petrklíče od královny Viktorie

    , 0 komentářů

    Tradici oslav dne petrklíčů – Primrose Day, odstartovala koncem 19. století svým gestem královna Viktorie. Na výraz úcty poslala na hrob svému zesnulému ministerskému předsedovi Benjaminu Disraelimu věnec z petrklíčů.

  • talovín zimní se mrazu nebojí

    Talovín zimní – první pastva pro oči i pro včely

    , 0 komentářů

    Od vidění tenhle drobný žlutý kvítek lidé dobře znají. Vždyť v mírnějších zimách vystrkuje svou žlutou hlavičku už z lednového sněhu. Ale ne všichni tuhle květinku – průkopnici - dovedou správně pojmenovat. Není to ani žlutá sasanka, ani miniaturní pryskyřník, byť je s nimi v úzkém příbuzenském vztahu. Všechny zmíněné rostliny totiž patří do čeledi pryskyřníkovité.

  • zázvor čerstvý i sušený

    Zázvor - pochoutka, lék i koření

    , 0 komentářů

    Liška, pivo a cukroví – právě tyhle tři pojmy se lidem nejčastěji vybaví při vyslovení slova zázvor. Lidová píseň o lišce s plným pytlem zázvoru dokládá, že tohle koření u nás zdomácnělo už dávno. Naši předkové si na něm prý pochutnávali už ve 13. století. Prodával se jak sušený, tak i nakládaný v cukru - kandovaný.

  • mišpule dnes nejsou příliš známé

    Dobře utajené mišpule

    , 1 komentář

    Banány z Pobřeží Slonoviny, pomelo z Číny, karambola z Malajsie, fíky z Brazílie, litchi z Madagaskaru, avokádo z Chile, ananas z Kostariky, hroznové víno z Peru... Stačí vstoupit do libovolného supermarketu a seznam exotického ovoce ze vzdálených koutů světa můžete snadno rozšiřovat. Ale pokud se rozhodnete ochutnat mišpuli, ovoce, které naši předci pěstovali už od 12. století, máte smůlu. Tedy pokud vám čistě náhodou neroste na zahradě.

  • rýmovník čili moud nebo molice

    Na rýmu je rýmovník

    , 1 komentář

    Až by se chtělo říci: zapomeňte na kapesníky, neshánějte žádné nosní kapky, pěstujte rýmovník. Vždyť informace, které provázejí rostlinu lidově zvanou rýmovník, znějí téměř zázračně. Stačí prý utrhnout lístek, rozemnout jej lehce mezi prsty a čichnout si k němu. Škoda jen, že v zimních měsících, kdy rýmy řádí nejvíce, bývá tak obtížně k sehnání.

« Předchozí
1
2 3 4 5 9 12 16 Další »