-
Které cibule jsou nejotužilejší?
Kdo jednou začal úspěšně pěstovat zimní cibuli, rád se o své výpěstky dělí s dalšími zahrádkáři. A tak se tato vytrvalá zelenina šíří díky cibulkám i pacibulkám napříč zahrádkami, často aniž tušíme, co to vlastně pěstujeme. Možná i vy máte v zahradě něco, čemu říkáte sečka, ošlejch, sibiřská, poschoďová či prorůstavá cibule.
-
Granátovník, marhaník čili zrnatá jablka
Zatímco u nás pěstujeme zakrslé granátovníky jako pokojové rostliny, ve své domovině patří k oblíbeným ovocným stromům. Sklizeň granátových jablek probíhá od září do prosince hlavně ve Španělsku a Itálii. Proto právě v tomto období si můžeme pochutnat na čerstvých plodech.
-
Romanesco - brokolice, zelí nebo květák?
Těžko budete hledat zeleninu, která má tak zvláštní vzhled, jako romanesco. Svítivě zelené růžice ve tvaru pyramid připomínají květák či brokolici. Romanesco přitahuje nejen gurmány, ale i básníky. Zvláštní vzhled zaujal také matematiky a fotografy.
-
Kdouloň a kdoule jako symbol plodnosti
Kdoule si díky své sytě žluté barvě vysloužily označení zlatá jablka. Řekové je odedávna považovali za symbol plodnosti. V rámci tradičního svatebního obřadu museli řečtí novomanželé společně sníst syrovou kdouli. Tohle ale u nás raději nezkoušejte. Kdoule dozrávají velmi pozdě a syrové jsou v našich podmínkách prakticky nepoživatelné.
-
Semínkovny, račte vstoupit
Snad každý pěstuje na zahradě i rostliny, které se výborně samy vysemeňují A nebo jiné, které produkují semena tak snadno, že se vyplatí je posbírat a další rok znovu vyset. Často se semena místních odrůd předávají z generace na generaci. Nebo putují s lidmi do jejich dalších působišť a ti je pak sdílí se svými novými sousedy.
-
Mnohokvět, kráska z Jižní Afriky
Toužíte po atraktivní trvalce, která svými květy letních měsících zvýrazní vaše oblíbené místo? Zkuste se poohlédnout po mnohokvětu. Jeho květy rozkvétají postupně a zvlášť skvěle vypadají v moderních zahradách. Díky výrazným barvám patří ke skutečně nepřehlédnutelným ozdobám zahrady.
-
Řepa červená, bílá, žlutá nebo pruhovaná?
Červená řepa má stejně náruživé zastánce jako odpůrce. Většina ji zná v podobě nakládané zeleniny výrazné vínové barvy či jako hlavní součást boršče, tradiční polévky známé z ukrajinské, ruské i polské kuchyně. Ale červenou řepu můžeme konzumovat také syrovou, pečenou či sušenou.
-
Světlice barvířská není jen hezká kytka
Rostlinu podobnou bodláku ve svých spisech často zmiňoval už Ptolemaios. Egypťané lisovali ze semen světlice barvířské olej, květy využívali k barvení. Ale světlici si cenili i pro její vzhled - zaplétali ji do girland, které kladli na mumie svých příbuzných. Zbytky světlice byly nalezeny i v hrobce slavného Tutanchamóna.
-
Broskev neplodí
Dobrý den. Mám 4letou broskev Harbrite a ještě neplodila. Mám zahradu ve výšce 600m. Děkuji za odpověď. Jarda.
» odpověď -
Nežádoucí výhonky u trubače
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.
» odpověď -
Rebarbora
Prosím Vás, můžu konzumovat rebarboru, která mi právě kvete?
» odpověď
