• mnohokvět kvete velmi dlouho

    Mnohokvět, kráska z Jižní Afriky

    , 0 komentářů

    Toužíte po atraktivní trvalce, která svými květy letních měsících zvýrazní vaše oblíbené místo? Zkuste se poohlédnout po mnohokvětu. Jeho květy rozkvétají postupně a zvlášť skvěle vypadají v moderních zahradách. Díky výrazným barvám patří ke skutečně nepřehlédnutelným ozdobám zahrady.

  • jedlá chryzantéma - listy

    Maiko, jedlá chryzantéma

    , 0 komentářů

    Řekne-li se chryzantéma, vybaví se většině lidí nádherná podzimní rostlina s množstvím malých nebo jednotlivých velkých květů. České jméno listopadka napovídá, že její květy můžeme obdivovat ještě v pozdním podzimu. Naopak rostlina označovaná jako jedlá či salátová chryzantéma kvete od března do října a svými květy připomíná naši kopretinu.

  • celer bulvový s natí

    Celer na všechny způsoby

    , 1 komentář

    V našich zemích si dlouhodobě drží prvenství ve spotřebě celer bulvový. A to i přesto, že pěstování řapíkatého celeru má dlouhou historii. Znali jej už staří Řekové a Římané, kteří pěstovali vedle bulvových také odrůdy naťové a jemné odrůdy řapíkové. Už tehdy věděli, že přihrnutím listových řapíků zeminou, dosáhnou jejich vybělení a lepší chuti.

  • řepa salátová známá jako červená řepa

    Řepa červená, bílá, žlutá nebo pruhovaná?

    , 0 komentářů

    Červená řepa má stejně náruživé zastánce jako odpůrce. Většina ji zná v podobě nakládané zeleniny výrazné vínové barvy či jako hlavní součást boršče, tradiční polévky známé z ukrajinské, ruské i polské kuchyně. Ale červenou řepu můžeme konzumovat také syrovou, pečenou či sušenou.

  • plody dřišťálu obecného jsou červené

    Jak dřišťál obecný o život málem přišel

    , 0 komentářů

    Botanický rod dřišťál zahrnuje přibližně 500 druhů. Ale jen čyři z nich mají evropský původ. K nejznámějším patří dřišťál obecný, který se počátkem podzimu honosí drobnými podlouhlými červenými plody zvanými dřišťálky. Ačkoli dřišťál u nás rostl kdysi hojně, v současné době jej najdete na Červeném seznamu mezi druhy vyžadující pozornost.

  • dýně Hokkaidó nemusíte loupat

    Hokkaidó - dýně, které nemusíte loupat

    , 0 komentářů

    Na přelomu léta a podzimu můžete tyhle drobné dýně snadno sehnat v obchodech i na tržištích. Poznáte je podle výrazné oranžové barvy. Pak už stačí vybrat vhodný recept a zjistit, zda se vám hodí do jídelníčku. Pokud vás jejich chuť zaujme, pak vám nic nebrání je přidat k plodinám pěstovaným na vaší zahrádce.

  • světlice barvířská obarví látky i pokrmy

    Světlice barvířská není jen hezká kytka

    , 0 komentářů

    Rostlinu podobnou bodláku ve svých spisech často zmiňoval už Ptolemaios. Egypťané lisovali ze semen světlice barvířské olej, květy využívali k barvení. Ale světlici si cenili i pro její vzhled - zaplétali ji do girland, které kladli na mumie svých příbuzných. Zbytky světlice byly nalezeny i v hrobce slavného Tutanchamóna.

  • ploché broskve bývají nazývány též UFO, Saturn nebo donut

    Tajemství plochých broskví

    , 1 komentář

    Vedle klasických broskví vypadají placaté broskve jako ošklivá káčátka. Zatímco plody ostatních broskvoní jsou krásně kulaté, tyhle působí poněkud ušlápnutým dojmem. Jsou totiž zploštělé na obou koncích. Kdo je však jednou ochutnal, rád se k nim vrací. Jsou příjemně šťavnaté a sladké.

« Předchozí
1
2 3 4 5 9 12 16 Další »