• kvetoucí mandloň, foto Wikipedia, Anna Anichkova

    Za rozkvetlými mandloněmi na Petřín či do Hustopeč

    , 1 komentář

    Mandloň kvete jako jeden z prvních stromů. A tak není divu, že její květy bývají velmi netrpělivě vyhlíženy. Proslulé jsou mandloňové sady u Hustopeč. Mandloně však můžeme, byť v o něco menším počtu, obdivovat také v samotném centru Prahy – v Seminářské zahradě na Petříně.

  • prvosenka bezlodyžná roste v Anglii ve volné přírodě

    Petrklíče od královny Viktorie

    , 0 komentářů

    Tradici oslav dne petrklíčů – Primrose Day, odstartovala koncem 19. století svým gestem královna Viktorie. Na výraz úcty poslala na hrob svému zesnulému ministerskému předsedovi Benjaminu Disraelimu věnec z petrklíčů.

  • červenka obecná - pták roku 2016, foto Juan Emilio CC BY-SA 2.0

    Červenka obecná – pták roku 2016

    , 0 komentářů

    Možná tenhle zajímavý pták obývá i vaši zahradu, jen o tom zatím nevíte. Ačkoli červenka patří mezi 15 nejběžnějších ptáků Česka, ne každý měl to štěstí ji pozorovat v přírodě. Naopak na obrázku ji podle výrazné rezavočervené náprsenky poznáme velmi snadno.

  • vyšlechtěné zahradní kultivary barvínku nabízejí různé barvy květů

    Kolik barev má barvínek?

    , 0 komentářů

    Porost barvínku bývá v zahradách často tak letitý, že mu nevěnujeme téměř žádnou pozornost. Zatímco první květy talovínů, sněženek či petrklíčů doslova vytahujeme očima, barvínek rozkvétá poněkud v ústraní, často k naší škodě nepozorován.

  • talovín zimní se mrazu nebojí

    Talovín zimní – první pastva pro oči i pro včely

    , 0 komentářů

    Od vidění tenhle drobný žlutý kvítek lidé dobře znají. Vždyť v mírnějších zimách vystrkuje svou žlutou hlavičku už z lednového sněhu. Ale ne všichni tuhle květinku – průkopnici - dovedou správně pojmenovat. Není to ani žlutá sasanka, ani miniaturní pryskyřník, byť je s nimi v úzkém příbuzenském vztahu. Všechny zmíněné rostliny totiž patří do čeledi pryskyřníkovité.

  • zázvor čerstvý i sušený

    Zázvor - pochoutka, lék i koření

    , 0 komentářů

    Liška, pivo a cukroví – právě tyhle tři pojmy se lidem nejčastěji vybaví při vyslovení slova zázvor. Lidová píseň o lišce s plným pytlem zázvoru dokládá, že tohle koření u nás zdomácnělo už dávno. Naši předkové si na něm prý pochutnávali už ve 13. století. Prodával se jak sušený, tak i nakládaný v cukru - kandovaný.

  • mišpule dnes nejsou příliš známé

    Dobře utajené mišpule

    , 1 komentář

    Banány z Pobřeží Slonoviny, pomelo z Číny, karambola z Malajsie, fíky z Brazílie, litchi z Madagaskaru, avokádo z Chile, ananas z Kostariky, hroznové víno z Peru... Stačí vstoupit do libovolného supermarketu a seznam exotického ovoce ze vzdálených koutů světa můžete snadno rozšiřovat. Ale pokud se rozhodnete ochutnat mišpuli, ovoce, které naši předci pěstovali už od 12. století, máte smůlu. Tedy pokud vám čistě náhodou neroste na zahradě.

  • rýmovník čili moud nebo molice

    Rýmovník léčí rýmu

    , 2 komentáře

    Až by se chtělo říci: zapomeňte na kapesníky, neshánějte žádné nosní kapky, pěstujte rýmovník. Vždyť informace, které provázejí rostlinu lidově zvanou rýmovník, znějí téměř zázračně. Stačí prý utrhnout lístek, rozemnout jej lehce mezi prsty a čichnout si k němu. Škoda jen, že v zimních měsících, kdy rýmy řádí nejvíce, bývá tak obtížně k sehnání.

« Předchozí
1
2 3 4 5 9 12 16 Další »