• granátová jablka patří k oblíbenému ovoci Středomoří

    Granátovník, marhaník čili zrnatá jablka

    , 0 komentářů

    Zatímco u nás pěstujeme zakrslé granátovníky jako pokojové rostliny, ve své domovině patří k oblíbeným ovocným stromům. Sklizeň granátových jablek probíhá od září do prosince hlavně ve Španělsku a Itálii. Proto právě v tomto období si můžeme pochutnat na čerstvých plodech.

  • romanesco je vlastně druh květáku

    Romanesco - brokolice, zelí nebo květák?

    , 0 komentářů

    Těžko budete hledat zeleninu, která má tak zvláštní vzhled, jako romanesco. Svítivě zelené růžice ve tvaru pyramid připomínají květák či brokolici. Romanesco přitahuje nejen gurmány, ale i básníky. Zvláštní vzhled zaujal také matematiky a fotografy.

     

  • kdoule se konzumují až po tepelné úpravě

    Jak chutnají bájná zlatá jablka?

    , 0 komentářů

    Kdoule si díky své sytě žluté barvě vysloužily označení zlatá jablka. Řekové je odedávna považovali za symbol plodnosti. V rámci tradičního svatebního obřadu museli řečtí novomanželé společně sníst syrovou kdouli. Tohle ale u nás raději nezkoušejte. Kdoule dozrávají velmi pozdě a syrové jsou v našich podmínkách prakticky nepoživatelné.

     

  • semeníky obsahují semena rozmanitých tvarů a velikostí

    Semínkovny, račte vstoupit

    , 0 komentářů

    Snad každý pěstuje na zahradě i rostliny, které se výborně samy vysemeňují A nebo jiné, které produkují semena tak snadno, že se vyplatí je posbírat a další rok znovu vyset. Často se semena místních odrůd předávají z generace na generaci. Nebo putují s lidmi do jejich dalších působišť a ti je pak sdílí se svými novými sousedy.

  • mnohokvět kvete velmi dlouho

    Mnohokvět, kráska z Jižní Afriky

    , 0 komentářů

    Toužíte po atraktivní trvalce, která svými květy letních měsících zvýrazní vaše oblíbené místo? Zkuste se poohlédnout po mnohokvětu. Jeho květy rozkvétají postupně a zvlášť skvěle vypadají v moderních zahradách. Díky výrazným barvám patří ke skutečně nepřehlédnutelným ozdobám zahrady.

  • řepa salátová známá jako červená řepa

    Řepa červená, bílá, žlutá nebo pruhovaná?

    , 0 komentářů

    Červená řepa má stejně náruživé zastánce jako odpůrce. Většina ji zná v podobě nakládané zeleniny výrazné vínové barvy či jako hlavní součást boršče, tradiční polévky známé z ukrajinské, ruské i polské kuchyně. Ale červenou řepu můžeme konzumovat také syrovou, pečenou či sušenou.

  • světlice barvířská obarví látky i pokrmy

    Světlice barvířská není jen hezká kytka

    , 0 komentářů

    Rostlinu podobnou bodláku ve svých spisech často zmiňoval už Ptolemaios. Egypťané lisovali ze semen světlice barvířské olej, květy využívali k barvení. Ale světlici si cenili i pro její vzhled - zaplétali ji do girland, které kladli na mumie svých příbuzných. Zbytky světlice byly nalezeny i v hrobce slavného Tutanchamóna.

  • ploché broskve bývají nazývány též UFO, Saturn nebo donut

    Tajemství plochých broskví

    , 0 komentářů

    Vedle klasických broskví vypadají placaté broskve jako ošklivá káčátka. Zatímco plody ostatních broskvoní jsou krásně kulaté, tyhle působí poněkud ušlápnutým dojmem. Jsou totiž zploštělé na obou koncích. Kdo je však jednou ochutnal, rád se k nim vrací. Jsou příjemně šťavnaté a sladké.

« Předchozí
1
2 3 4 5 9 12 16 Další »

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK