• mochyně židovská

    Mochyně ke svačině nebo k ozdobě?

    , 0 komentářů

    V minulosti jsme v našich zahradách byli zvyklí jen na sytě oranžové lampiónky mochyně přezdívané židovská třešeň. Dnes si můžeme vypěstovat také mochyni peruánskou, případně si její zralé plody koupit. Zatímco první zmíněná mochyně roste v našich podmínkách jako trvalka, mochyni peruánskou musíme vysadit každý rok znovu.

  • kdoule se konzumují až po tepelné úpravě

    Kdouloň a kdoule jako symbol plodnosti

    , 0 komentářů

    Kdoule si díky své sytě žluté barvě vysloužily označení zlatá jablka. Řekové je odedávna považovali za symbol plodnosti. V rámci tradičního svatebního obřadu museli řečtí novomanželé společně sníst syrovou kdouli. Tohle ale u nás raději nezkoušejte. Kdoule dozrávají velmi pozdě a syrové jsou v našich podmínkách prakticky nepoživatelné.

     

  • brslen poutá pozornost hlavně na podzim

    Brslen oslní až na podzim

    , 0 komentářů

    Zatímco ostatní keře lákají atraktivními květy či listy během roku, brslen evropský trpělivě vyčkává až do podzimu. Teprve tehdy je už z dálky nápadný svými pestře zbarvenými plody, postupem času i dočervena vybarvenými listy. Stává se, že teprve při říjnové procházce přírodou si někteří všimnou tohoto zvláštního keře a pátrají, co je zač.

  • štětky plané při západu slunce

    Konec zlaté éry soukenické štětky

    , 0 komentářů

    Štětka soukenická bývala po staletí nepostradatelným pomocníkem soukeníků. Ještě v 19. století se pěstovala na Litoměřicku a na střední a severní Moravě. A když se v 1. polovině 20. století její pěstování u nás omezilo, musely se pro potřeby našeho textilního průmyslu ročně dovážet desítky tun suchých květenství této rostliny.

  • semeníky obsahují semena rozmanitých tvarů a velikostí

    Semínkovny, račte vstoupit

    , 0 komentářů

    Snad každý pěstuje na zahradě i rostliny, které se výborně samy vysemeňují A nebo jiné, které produkují semena tak snadno, že se vyplatí je posbírat a další rok znovu vyset. Často se semena místních odrůd předávají z generace na generaci. Nebo putují s lidmi do jejich dalších působišť a ti je pak sdílí se svými novými sousedy.

  • plody líčidla jedlého

    Líčidlo: jedlé, nejedlé nebo jedovaté?

    , 0 komentářů

    Na první pohled líčidlo, zvlášť v době zrání plodů, nepřehlédnete. Někomu občas vyroste na zahradě, aniž by je tam zasadil. Majitelé pak složitě zjišťují totožnost rostliny. Když vypátrají, že jde o líčidlo, nemají zpravidla vyhráno. Zbývá ještě ověřit, zda jsou plody poživatelné. Zatímco jedno líčidlo – jedlé – vám neublíží; to druhé, americké, je jedovaté.

  • mnohokvět kvete velmi dlouho

    Mnohokvět, kráska z Jižní Afriky

    , 0 komentářů

    Toužíte po atraktivní trvalce, která svými květy letních měsících zvýrazní vaše oblíbené místo? Zkuste se poohlédnout po mnohokvětu. Jeho květy rozkvétají postupně a zvlášť skvěle vypadají v moderních zahradách. Díky výrazným barvám patří ke skutečně nepřehlédnutelným ozdobám zahrady.

  • jedlá chryzantéma - listy

    Maiko, jedlá chryzantéma

    , 0 komentářů

    Řekne-li se chryzantéma, vybaví se většině lidí nádherná podzimní rostlina s množstvím malých nebo jednotlivých velkých květů. České jméno listopadka napovídá, že její květy můžeme obdivovat ještě v pozdním podzimu. Naopak rostlina označovaná jako jedlá či salátová chryzantéma kvete od března do října a svými květy připomíná naši kopretinu.