• liliovník tulipánokvětý má velmi výrazné květy

    Liliovník tulipánokvětý – strom, který nepřehlédnete

    , 0 komentářů

    Rok co rok touto dobou spouští liliovníky tulipánokvěté ze svých vysokých korun vodopád neobvyklých květů. Není divu, že jako magnet přitahují nejen hmyz, ale také zástupy obdivovatelů. Zatímco u nás se pěstují spíše vzácně, ve své domovině patří k velmi rozšířeným stromům.

  • zimolez kamčatský dozrává velmi časně

    Zimolez kamčatský, ovocný rekordman

    , 0 komentářů

    Titulem nejranějšího ovoce se pyšní zimolez ze vzdálené Kamčatky. Drobné plody tohoto ovoce můžeme konzumovat jak čerstvé, tak mražené, sušené či tepelně zpracované. První zimolezy můžeme u nejranějších odrůd sklízet až o 14 dní dříve než jahody!

  • třemdava bílá láká svými květy

    Třemdavu nehlaďte. Zvlášť za slunečných dní!

    , 0 komentářů

    Od nebezpečných zvířat nás v zoologických zahradách oddělují velmi důkladné bariéry. Nebezpečí, která v sobě skrývají některé rostliny, většinou neřešíme. Prostě si zasadíme to co se nám líbí. Pokud se však v prostoru pohybují děti nebo domácí zvířata, měli bychom před výsadbou rizikových rostlin případná nebezpečí zvážit.

  • Afrikán - ilustrační snímek

    Afrikán v roli léčitele půdy

    , 0 komentářů

    Aksamitník, známý u nás spíše pod názvem afrikán, není zdaleka jen okrasnou květinou. Je zároveň účinným ochráncem sousedních rostlin a vynikajícím léčitelem půdy. Zvlášť cenné jsou jeho vlastnosti při ochraně hlíznatých rostlin, kořenové zeleniny, jahod a růží před kořenovými háďátky.

  • Místo zdlouhavého přehazování můžeme kompost v ECOmposteru zahradou kutálet.

    Zázračný kompostér ve tvaru koule

    , 0 komentářů

    S unikátním řešením nazvaným ECOmposter přišli přední newyorkští výrobci skleníků. Na rozdíl od stávajících zařízení podobného typu jejich kompostér lehce dopravíme tam, kde jej právě potřebujeme. Tedy přesněji řečeno dokutálíme jej - má totiž tvar koule o průměru 80 cm.

  • stévii sladkou můžete zkusit pěstovat také

    Sladký jako... stévie

    , 0 komentářů

    Humbuk, který se před několika lety strhl především v USA při prosazování stévie sladké na potravinářský trh, napovídá, že to není rostlina ledasjaká. Pochází ze severovýchodní Paraquaye, kde si už ve starověku jejími sušenými listy sladili bylinné čaje indiáni z kmene Guaraní. Španělští dobyvatelé si tohoto zvyku všimli a stévii přivezli v 16. století do Evropy.

  • nejčastěji se pěstují vistárie s modrofialovými květy

    Vistárie aneb modrý déšť

    , 2 komentáře

    Vistárie bývá označována za nejkrásnější popínavou liánu. Její hlavní ozdobou jsou převislé hrozny květů. Nejčastěji se pěstují vistárie s modrofialovými květy, odtud pramení přezdívka modrý déšť. Ale existují i vistárie kvetoucí bíle, purpurově či růžově.

  • jubilejní výstava bonsají v pražské botanické zahradě v Troji

    Bonsaje aneb láska na celý život

    , 0 komentářů

    Dalo by se říci, že bonsaj je rostlina jako každá jiná. Ve skutečnosti ale po chvíli zjistíte, že je to rostlina, ke které získá její majitel za léta tvarování, hodně blízký vztah. Ti, kteří začali s pěstováním bonsají v pozdějším věku litují, že to nezkusili dřív. Zatímco lidé se stářím raději příliš nechlubí, bonsajím přibývající roky na kráse přidávají.