• pupalka rozkvétá obvykle večer

    Pupalka – noční krasavice

    , 0 komentářů

    Díky tomu, že mnohé pupalky otvírají své květy až navečer, vysloužily si řadu přezdívek. V češtině je to například nočenka, noční hvězda, noční růže, svíce či večerní hvězda. Angličané je nazývají evening primrose či King´s cureall, Němci zas Nachtkerzen.

  • lotos indický má nádherné květy

    Lotos indický, rostlina posvátná i užitková

    , 0 komentářů

    Květy lotosu svou barvou, vůní, tvarem i čistotou nepřestávají udivovat. A tak není divu, že lotos je odedávna symbolem věčnosti, znovuzrození a duchovnosti.

  • barevnost květů hortenzií ovlivňuje kyselost půdy

    Hortenzie: květy prozradí kyselost půdy

    , 0 komentářů

    Nejznámější a nejobdivovanější hortenzií je, díky svým obřím kulovitým květenstvím, hortenzie velkolistá. Pěstitele okouzluje proměnlivostí barevnosti květů, která signalizuje kyselost půdy. Zjednodušeně lze říci, že v alkalických půdách kvetou hortenzie růžově, v kyselých modře.

  • růže Gloria Dei - růže XX. století

    Gloria Dei – nejslavnější růže dvacátého století

    , 1 komentář

    Těch nej, kterými je ověnčena růže francouzského šlechtitele Meillanda, je opravdu hodně. Není tedy divu, že se o ní mluví jako o nejslavnější růži dvacátého století. Je to nejen růže pozoruhodných vlastností, pro které si ji oblíbili pěstitelé na celém světě, ale zároveň růže s pozoruhodným příběhem.

  • agáve, Botanická zahrada, Praha Troja

    Jak se stěhuje agáve

    , 0 komentářů

    Jedny z největších agáví v České republice našly nový domov v trojské botanické zahradě v Praze. Tyto sukulenty se dožívají zhruba padesáti let. Celý život shromažďují energii, aby mohly na sklonku svého života vykvést a uhynout.

  • kiwi - listy, květy a plody

    Pěstujeme kiwi – liánu pro užitek i okrasu

    , 0 komentářů

    Stále častěji se v našich zahradách objevuje kiwi. Váháte, zda máte dostatečně vhodné stanoviště pro pěstování tohoto lahodného ovoce? Některé druhy je možné pěstovat pouze v teplejších oblastech, jiné vám porostou třeba i na balkoně.

  • brukev zelná v přírodě

    Brukev zelná – matka dnešních košťálovin

    , 0 komentářů

    Přímo čítankovou ukázkou proměn, které může rostlina na vzhledu i chuti dosáhnout šlechtěním, je brukev zelná. Právě ona je prapředkem celé současné skupiny košťálovin. Je jakousi pramatkou hlávkového zelí, hlávkové i růžičkové kapusty, ale také kedluben, květáku či brokolice.

  • cibule kuchyňská

    Cibuloví rekordmani

    , 0 komentářů

    Obří velikost cibule odrůdy Kelsae zvlášť dobře vynikne při srovnání s běžnou cibulí. Velmi efektně vypadají snímky, kdy pěstitel drží obří výpěstek v ruce. Gigantická cibule dosahuje váhy téměř 4 kg a průměru až 40 cm.