• mangold

    Mangold je vlastně řepa

    , 0 komentářů

    Mangold je považován za jednu z nejzdravějších zelenin. Zvlášť velkou oblibu si získal u středomořských kuchařů. Zpracovává se podobně jako špenát, ale příbuzensky patří mezi řepy. Jenže zatímco u řepy je maximum užitku soustředěno do kořene, u mangoldu jsou nejcennější zásobárnou živin listy a jejich řapíky.

  • divizna velkokvětá patří mezi léčivé rostliny

    Divizna: já nejsem fiala, ale Verbascum!

    , 0 komentářů

    Málokteré latinské jméno rostliny je u nás tak všeobecně známé jako Verbascum. Může zato příběh Jak Křemílek a Vochomůrka zasadili semínko. Jejich křepčení kolem čepičky, kterou semínko přikryli, je nezapomenutelné. Jenže i přes halasné Vstávej semínko holala, bude z tebe fiala, z drobného semínka vyrostla rostlina, která mnohonásobně přerostla pařezovou chaloupku - divizna.

  • kvetoucí juka v národním parku White Sands

    Indiánská tajemství juky vláknité

    , 0 komentářů

    Juka vláknitá patří za více než sto let, kdy se u nás pěstuje, mezi stálice našich zahrad. K údivu mnoha zahrádkářů často nejlépe prospívá v místech, kde jí věnujeme nejméně péče. Od poloviny léta juky oslňují svým mohutným květenstvím. Pro indiány však byly mnohem víc než jen zajímavou okrasou.

  • pupalka rozkvétá obvykle večer

    Pupalka – noční krasavice

    , 0 komentářů

    Díky tomu, že mnohé pupalky otvírají své květy až navečer, vysloužily si řadu přezdívek. V češtině je to například nočenka, noční hvězda, noční růže, svíce či večerní hvězda. Angličané je nazývají evening primrose či King´s cureall, Němci zas Nachtkerzen.

  • lotos indický má nádherné květy

    Lotos indický, rostlina posvátná i užitková

    , 0 komentářů

    Květy lotosu svou barvou, vůní, tvarem i čistotou nepřestávají udivovat. A tak není divu, že lotos je odedávna symbolem věčnosti, znovuzrození a duchovnosti.

  • barevnost květů hortenzií ovlivňuje kyselost půdy

    Hortenzie: květy prozradí kyselost půdy

    , 0 komentářů

    Nejznámější a nejobdivovanější hortenzií je, díky svým obřím kulovitým květenstvím, hortenzie velkolistá. Pěstitele okouzluje proměnlivostí barevnosti květů, která signalizuje kyselost půdy. Zjednodušeně lze říci, že v alkalických půdách kvetou hortenzie růžově, v kyselých modře.

  • růže Gloria Dei - růže XX. století

    Gloria Dei – nejslavnější růže dvacátého století

    , 1 komentář

    Těch nej, kterými je ověnčena růže francouzského šlechtitele Meillanda, je opravdu hodně. Není tedy divu, že se o ní mluví jako o nejslavnější růži dvacátého století. Je to nejen růže pozoruhodných vlastností, pro které si ji oblíbili pěstitelé na celém světě, ale zároveň růže s pozoruhodným příběhem.

  • agáve, Botanická zahrada, Praha Troja

    Jak se stěhuje agáve

    , 0 komentářů

    Jedny z největších agáví v České republice našly nový domov v trojské botanické zahradě v Praze. Tyto sukulenty se dožívají zhruba padesáti let. Celý život shromažďují energii, aby mohly na sklonku svého života vykvést a uhynout.