-
Padlí postihuje nejen okrasné dřeviny
Nepříjemné onemocnění padlí ohrožuje v poslední době stále více stromů i rostlin. Setkat se s ním můžete téměř kdekoliv, zvlášť v období střídavého počasí a vyšší vlhkosti. V takových podmínkách se šíří poměrně rychle a postihuje stále širší spektrum rostlin. Jak zasáhnout v případě výskytu této choroby a jaké jsou možnosti preventivních opatření?
-
Kdy a jak sklidit nejchutnější meruňky
Kdo jednou ochutnal dobře vyzrálé meruňky, málokdy si na těch prodávaných pochutná. Ovoce, která se nabízí u silnic, na tržištích či v obchodech, totiž mnohdy bývá sklizené předčasně. Jeho chuť i vůně jsou méně intenzivní a nezlepší se ani později. Poradíme vám, kdy a jak nejlépe meruňky sklízet.
-
Obilné klasy jako atraktivní dekorace
Pokud rádi aranžujete, nezapomeňte se při letních procházkách poohlédnout po dozrávajícím obilí. Je zajímavé nejen svým tvarem, ale také tím, že vhodně doplní aranžmá jak z divokých, tak šlechtěných květin.
-
Mavuň nezklame ani v parných dnech
Horké dny nás nutí hledat rostliny, které dokáží přežít sluneční výheň vlastními silami. Zvlášť, pokud máme zahradu u chaty či chalupy, kterou nemůžeme zalévat podle potřeby. Nenáročná, a přitom hojně a dlouho kvetoucí, je mavuň červená.
-
Kde rostou houby – podmínky pro růst hub
Jedlé houby zpestří jídelníček v každé kuchyni a nemusíte pro ně chodit jen do lesa. Za určitých podmínek mohou vyrůst i ve Vaší zahradě, venkovském sídle nebo na pozemku v okolí chaty. Pro některé druhy hub postačí dokonce i jednoduché domácí prostředí. Která místa jsou ta nejlepší a jaké podmínky houby pro svůj růst potřebují?
-
Mateřídouška nebo tymián?
Vidět ji můžeme převážně na suchých, travnatých stráních, loukách a mezích. Na pěstování je mateřídouška nenáročná. Vysazuje se proto i do truhlíků v bytech nebo na balkonech. V přírodě ji najdeme po celé Evropě, také v Asii a severní Africe. Pochází ze Středomoří a v našich podmínkách je rozšířeno několik druhů. A jak odlišit mateřídoušku od tymiánu?
-
Druhy medu – nejzdravější a nejchutnější med
Od nepaměti využívali lidé produkty včel k získání hodnotné potravy, později v nich pak objevili i mnoho zdravotních a kosmetických účinků. Med byl vyhledáván jako sladká pochoutka, má nezastupitelné místo ve výživě člověka i v dalších oborech lidské činnosti. V článku najdete informace o tom, jak včely med vyrábějí, čím se od sebe jednotlivé druhy liší i další zajímavé informace.
-
Lišaj smrtihlav – motýl se špatnou pověstí
Kresba připomínající lebku dala jednomu z největších evropských motýlů nejen jméno, ale i špatnou pověst. Lidé věřili, že pokud se někde lišaj smrtihlav objeví, přináší zprávu o něčí smrti. Paradoxně tak mnohdy podobná setkání končila smrtí lišaje.
-
Broskev neplodí
Dobrý den. Mám 4letou broskev Harbrite a ještě neplodila. Mám zahradu ve výšce 600m. Děkuji za odpověď. Jarda.
» odpověď -
Nežádoucí výhonky u trubače
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.
» odpověď -
Rebarbora
Prosím Vás, můžu konzumovat rebarboru, která mi právě kvete?
» odpověď