• porost česneku před houbomilkou chráníme od konce zimy

    Kdy a jak chránit česnek před houbomilkou

    , 2 komentáře

    Pěstování česneku se mezi zahrádkáři těší stále větší oblibě. Se vzrůstají produkcí česneku však dochází i k šíření některých škůdců. K stále obávanějším patří houbomilka česneková. Naštěstí není potřeba hned vytahovat jedovaté postřiky. Zvlášť menší porosty můžeme účinně ochránit i nepřímo.

  • kalina bodnantská kvete už v zimních měsících

    Otužilé kaliny překvapí voňavými květy

    , 0 komentářů

    Keře obsypané drobnými vonnými růžovými květy poutají v zimních měsících mimořádnou pozornost. Můžeme je spatřit nejen v botanických zahradách, ale také v městských parcích. Překvapivě dobře odolávají nejen nízkým teplotám, ale i znečištěnému městskému prostředí.

  • Naklíčená cibule s rašící natí nabídne první vitamíny

    Cibulová nať z okenního parapetu

    , 0 komentářů

    Občas se přihodí, že koncem zimy začne rašit kuchyňská cibule. Určitě ji v takovém případě nevyhazujte. Pokud jí poskytnete vhodné podmínky, brzy se dočkáte zelené natě a tedy i první sklizně vitamínů. Velmi snadno si můžete vypěstovat také česnekovou nať.

  • zvlášť dobře se rychlí kořenové zeleniny

    Dejte mrkvi druhou šanci

    , 0 komentářů

    Mrkev obvykle pěstujeme a konzumujeme pro její kořeny. Oloupeme slupku a na obou koncích kousek odkrojíme. Nový kořen už mrkvi nenaroste, ale bude-li ten horní odkrojek dostatečně velký, můžeme si velmi snadno vypěstovat čerstvou nať.

  • brkoslav severní miluje bobule

    Co mají ptáci nejraději?

    , 0 komentářů

    Rádi pozorujete krmítku a zajímá vás, čemu který druh dává nejvíce přednost? Ornitologové vám poradí nejen čím v zimních měsících ptákům přilepšit, ale také představí nejčastější i nejvzácnější hosty krmítek v blízkosti našich obydlí.

  • zelenině v zimě prospívá sněhová přikrývka

    Kdy a jak sklízet zeleninu v zimě

    , 0 komentářů

    Pokud toužíte i v nejchladnějších měsících roku konzumovat čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky, stačí včas vysázet vhodné odrůdy mrazuvzdorných zelenin. Až do jara pak můžete využívat vitamíny z vlastních zdrojů. Poradíme vám, jak nejčastěji pěstované druhy sklízet i jak je ochránit před nepřízní počasí.

  • jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimě

    Jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimních měsících

    , 0 komentářů

    Oč méně je v zimě kvetoucích druhů, o to větší pozornost tito otužilci přitahují. Zářivě žlutými květy prosvítí zahradu v nejchladnějším období roku jasmín nahokvětý. Zatímco ve volné přírodě bychom v zimních měsících kvetoucí keře či stromy hledali marně, v zahradách můžeme obdivovat květy na stromech a keřích pocházejících z velmi vzdálených koutů světa.

  • klíčení hrachu

    Pučálka – dobrota z napučeného hrachu

    , 0 komentářů

    Nejrůznější klíčky a zelené natě nám v zimě poskytují náhradu za syrovou zeleninu. Drobnou nevýhodou při jejich přípravě je, že nejsou k jídlu hned, když na ně dostaneme chuť. Ale co je pár dní čekání ve srovnání s vyhlížením úrody na zahrádce. A věřte, že pučálka, pokrm připravený z naklíčeného hrachu, zaujmete i ty, kteří syrové klíčky zrovna nemusí.