• mezi prvními bychom měli zazimovat liboru

    Kdy skončit letnění rostlin?

    , 0 komentářů

    Záleží nejen na druhu, ale často i na konkrétní odrůdě a umístění rostlin. Zatímco některé letněné rostliny zvládají i krátkodobý pokles teploty pod nulu, teplomilnější druhy by měly do zimoviště putovat přednostně.

  • rubina zralých ořechů sama pukne

    Kdy a jak sklízet vlašské ořechy?

    , 3 komentáře

    Čekat až zralé ořechy spadnou? Nebo je vhodnější je setřásat či dokonce klátit? Každý ze zmíněných způsobů sklizně vlašských ořechů má své zastánce. Pokud však toužíte po co nejkvalitnější úrodě, pak na ořechy nespěchejte a dejte přednost metodě první.

  • drátovec či krásnohlávek, foto Wikipediea, Stickpen

    Drátovec – tajemná rostlina od protinožců

    , 0 komentářů

    O tom, zda si tu kterou rostlinu koupíme, často rozhoduje nejen její cenová dostupnost, ale také její vzhled. A ten má drátovec, zvaný též krásnohlávek, opravdu výjimečný. Díky své stříbřité barvě se skvěle vyjímá jako solitér i atraktivní soused sytě kvetoucích podzimních rostlin. Škoda, že mnoho lidí netuší, jak o drátovec pečovat.

  • chřest lékařský zdobí v pozdním létě jedovaté plody - červené kuličky

    Co s chřestem na podzim?

    , 0 komentářů

    Sezóna chřestu, který pěstujeme jako zeleninu, je krátká a intenzivní. Chřest totiž patří k lahůdkovým zeleninám s brzkým, ale poměrně krátkým obdobím sklizně. První výhonky (fazochy) se sklízejí koncem dubna, poslední o dva měsíce později, koncem června. Později už se nedoporučuje výhonky chřestu odřezávat.

  • larvy zrnokaze dokáží semena fazolí proděravět velmi důkladně

    Jak ubránit fazole před zrnokazem

    , 0 komentářů

    Pěstujete fazole na zrno nebo kvůli semenům? Nezapomeňte, že sklizní vše nekončí. Na první pohled krásnou úrodu vám za určitých okolností téměř dokonale zničí larvy brouka s příznačným jménem zrnokaz. Poradíme vám, jak snadno můžete jeho útoku předcházet v domácích podmínkách.

  • mecešky v truhlíku

    Mráz macešku nespálí

    , 2 komentáře

    Ačkoli macešky vyhlížejí jako křehké krásky, přece jen některé z nich v zahradě úspěšně přečkají i nejchladnější měsíce roku. A co víc. Pokaždé, když zima trochu poleví, předvedou své sametové květy. Ať už potřebujete na podzim zpestřit oblíbený zahradní kout, balkon či jen truhlík za oknem, pak právě macešky budou skvělým řešením.

  • sazenice jahodníku dobře přitiskneme

    Zakládáme jahodovnu

    , 0 komentářů

    Toužíte pěstovat vlastní jahody? Poradíme vám, kde nejlépe porostou. Dozvíte se také, jak pro jahodník nejlépe připravit kvalitní zeminu. A samozřejmě nechybí ani doporučení nejvhodnějšího času pro výsadbu.

  • květy ocúnů rozkvétají počátkem podzimu

    Ocún – jedovatá podzimní krása

    , 1 komentář

    Jakoby ocúny na svou příležitost čekaly až do chvíle, kdy první listy zezlátnou a sklouznou k zemi. Teprve pak ze země opatrně vystrčí poupata, která naplno otevřou za slunečných dní. Zatímco v naší přírodě můžete na vlhkých loukách potkat pouze ocún jesenní, v zahrádkách se pěstuje mnoho dalších druhů a jejich kříženců.