• trubač popínavý je atraktivní liána

    Trubač neboli křivouš

    , 0 komentářů

    České jméno této atraktivní liány zná málokdo. Jen se zkuste zeptat, jestli někdo nepěstuje křivouš. Majitelé zahrádek tuhle exotickou krásku znají jako trubač. Jméno odvozené od tvaru květů připomínajících trubku se přece jen pamatuje lépe než název inspirovaný křivými větvemi.

  • ibišek syrský má rád slunce

    Ibišek syrský – král letní zahrady

    , 0 komentářů

    Vysoké, bohatě kvetoucí vysoké keře ibišku mají mnozí spojené se vzpomínkou na dovolenou ve Středozemí. Není divu, vždyť ibišek syrský, často označovaný jen jako venkovní ibišek, ze všeho nejvíc miluje slunce. Proto se mu u nás tak dobře daří především na jižní Moravě. Je jedním z mála keřů kvetoucích v době vrcholného léta.

  • fazol šarlatový je ozdobou letní zahrady

    Fazol šarlatový – kytka nebo zelenina?

    , 0 komentářů

    Stručně by se na otázku z titulku dalo odpovědět: to i ono. Ačkoli plody fazolu šarlatového můžeme po uvaření konzumovat, jeho semena najdeme v zahrádkářských prodejnách mezi popínavými letničkami. A záleží už jen na nás, kam tuhle rostlinu se sytě červenými, případně červenobílými nebo jen bílými květy, zasadíme.

  • padlí na napadených listech růže

    Padlí postihuje nejen okrasné dřeviny

    , 0 komentářů

    Nepříjemné onemocnění padlí ohrožuje v poslední době stále více stromů i rostlin. Setkat se s ním můžete téměř kdekoliv, zvlášť v období střídavého počasí a vyšší vlhkosti. V takových podmínkách se šíří poměrně rychle a postihuje stále širší spektrum rostlin. Jak zasáhnout v případě výskytu této choroby a jaké jsou možnosti preventivních opatření?

  • sklízíme plně vybarvené a zralé plody

    Kdy a jak sklidit nejchutnější meruňky

    , 1 komentář

    Kdo jednou ochutnal dobře vyzrálé meruňky, málokdy si na těch prodávaných pochutná. Ovoce, která se nabízí u silnic, na tržištích či v obchodech, totiž mnohdy bývá sklizené předčasně. Jeho chuť i vůně jsou méně intenzivní a nezlepší se ani později. Poradíme vám, kdy a jak nejlépe meruňky sklízet.

  • koupel v létě osvěží i ptáky

    Ptačí napajedla a koupadla

    , 2 komentáře

    Podobně jako ptačí hosté v zimě přivítají dobře zásobené krmítko, v parném létě ocení dostatek vody k pití i ke koupání. Jenže zatímco na doplňování krmítek v zimním období jsme si zvykli, vhodných napajedel a koupadel je v zahradách stále málo. Poradíme, jak vytvořit přívětivý a přitom bezpečný prostor pro drobné opeřence.

  • letní kytice z obilných klasů, chrp a vlčích máků

    Obilné klasy jako atraktivní dekorace

    , 2 komentáře

    Pokud rádi aranžujete, nezapomeňte se při letních procházkách poohlédnout po dozrávajícím obilí. Je zajímavé nejen svým tvarem, ale také tím, že vhodně doplní aranžmá jak z divokých, tak šlechtěných květin.

  • měsíček lékařský - rostlina okrasná i léčivá

    Měsíček lékařský – nenáročný a vděčný

    , 0 komentářů

    Měsíček lékařský patří k nenáročným stálicím našich zahrad. Hodí se do letničkových výsadeb, výhodně zaplní místo po zatahujících jarních cibulovinách či ozdobí bylinkovou partii zahrady, uříznout ho můžete i do vázy. Stále častěji se vysazuje jako lem zeleninových záhonů. Zeleninu chrání před mšicemi, háďátky a sviluškami. Úspěšně jej můžeme využít i pro zelené hnojení.