Angrešt aneb srstka obecná

Angrešt, nazývaný také srstka obecná /meruzalka srstka, Ribes uva-crispa/ je oblíbené a zdravé ovoce se středně velkými plody a mnohostranným uplatněním v kuchyni. Známe ho v podobě stromků i keřů a podobně jako červený rybíz dobře plodí, pokud je udržován pravidelným řezem.



Stromkový nebo keřový angrešt

Pokud se teprve rozhodujete pro výsadbu angreštu, je dobré znát rozdíly. U nás je oblíbený nejvíce stromkový angrešt, který mívá často kvalitnější ovoce a zralé bobule se většinou sklízí snadněji než u keříčkového typu. Na rozdíl od keřového ovšem potřebuje důkladnou a mohutnou podporu kůlu s úvazem, nejlépe až po korunku, aby se předešlo jeho lámání. Pod stromky je také snazší udržovat půdu bez plevelu a odstraňovat od kořenů nežádoucí podrost, aby nedocházelo k napadení kmínku houbovitými chorobami a plísněmi. Keřový angrešt má oproti stromkovému naopak výhodu delší životnosti.

Řez angreštu

Správně zapěstovaný tvar angreštu by měl umožnit sklizeň, aniž by docházelo k případnému poranění rukou o husté trny. Udržujeme proto jeho formu a nenecháme dřevinu uvnitř příliš rozrůstat. Odstraňujeme větve suché, nevyzrálé a nemocné, stejně jako přebytečné, které korunku či keř příliš zahušťují. Důležité je odříznuté výhony bezpečně likvidovat, mohly by se stát zdrojem zárodků plísně (botrytis) či dalších houbovitých chorob a škůdců.

U nově vysazeného stromku se v předjaří zkracují korunní výhony angreštu na tři pupeny. Snažíme se vypěstovat silnou korunku s několika pravidelně rozloženými větvemi (asi 6 hlavních výhonů), které každoročně zastřihujeme zhruba o třetinu až polovinu své délky. Postranní větvičky zkracujeme o něco více (o jednu až dvě třetiny).

V dalších letech provádíme jarní zmlazování korunek pravidelným zkracováním větví přibližně o jednu třetinu. Nahrazením starých větví novými výhony stromek omladíme a zpomalíme tak jeho stárnutí. Nezapomínejme také na odstraňování omladků meruzalky – po odhrnutí země až ke kmeni lze omladek lehce vyříznout. Hlavní větve začneme měnit za mladé výhonky již po 4-6 letech.

U keřů postupujeme obdobně. Při výsadbě výhony zkracujeme na 1-2 pupeny, aby zesílily. Další rok ponecháme jen 6-8 silných výhonů, které krátíme zhruba o 1/3 a všechny ostatní slabé odstraňujeme a likvidujeme. Vždy v předjaří postranní obrost zmenšíme o 1-2 třetiny a hlavní výhony o třetinu až polovinu.

Důležité je opět zachovat keř prodyšný bez zbytečného zahušťování. Vždy počátkem léta proto vyřezáváme všechny nepotřebné omladky.větvička angreštu

Zmlazovací řez angreštu i jako ochrana proti plísním

Zhruba po 10 letech keřům prospěje radikálnější omlazení – staré větve se uříznou až u země a místo nich se ponechají silné nové výhony. Pravidelná obměna a zkracování výhonů meruzalky zlepšuje kvalitu výnosů ovoce a je také preventivní ochranou například proti hnědému padlí, které dokáže zahrádkáře často potrápit. Prevence je vždy lepší než nutnost použití postřiků s fungicidními prostředky. V případě potřeby ošetření se doporučuje aplikovat přírodní postřik z kopretiny řimbaby a přesličky, případně přípravek na biologické bázi (Bioton).