• vypalování trávy může způsobit požár, ilustrační foto HZS ČR

    Tři důvody, proč nevypalovat starou trávu

    , 1 komentář

    Vypalování porostů výslovně zakazuje zákon i vyhlášky měst či obcí. Přesto statistiky hasičů každoročně potvrzují, že je nemálo těch, kteří zákazy překračují. Lidé si mnohdy neuvědomují, že riskují nejen vysokou pokutu, ale hlavně své zdraví a majetek. Příčinou mnoha požárů, které hasiči likvidují, jsou požáry lesních porostů a trávy.

  • rozrazil perský, wikipedia.com

    Rozrazil perský – plevel z dovozu

    , 0 komentářů

    Pokud se pozorně rozhlédnete po zahrádce, jen co se na jaře oteplí, můžete obdivovat nejen první kvítky okrasných rostlin, ale také plevelů. K těm nejčasněji kvetoucím patří drobné modré kvítky rozrazilu. Na pohled jsou sice pěkné, ale pokud jich nechcete mít plné záhony, zbavte se rozrazilu dřív než mu dozrají semena.

  • řeřichu můžete sklízet za několik dní

    Řeřicha zahradní – vitamíny kdykoli a kdekoli

    , 0 komentářů

    Rychlostním rekordmanem ve výrobě vitamínů je řeřicha zahradní. Zatímco na sklizeň většiny rostlin si musíme počkat 30, 70, 100 i 200 dní, nať řeřichy můžeme konzumovat už týden či dva po výsevu. Výhodou je, že má naprosto minimální nároky na prostor a péči. Prostě něco snadnějšího k pěstování budeme hledat jen těžko.

  • cibule s rašící natí nabídne první vitamíny

    Cibulová nať z okenního parapetu

    , 0 komentářů

    Občas se přihodí, že koncem zimy začne rašit kuchyňská cibule. Určitě ji v takovém případě nevyhazujte. Pokud jí poskytnete vhodné podmínky, brzy se dočkáte zelené natě a tedy i první sklizně vitamínů. Velmi snadno si můžete vypěstovat také česnekovou nať.

  • zelenině v zimě prospívá sněhová přikrývka

    Kdy a jak sklízet zeleninu v zimě

    , 0 komentářů

    Pokud toužíte i v nejchladnějších měsících roku konzumovat čerstvou zeleninu z vlastní zahrádky, stačí včas vysázet vhodné odrůdy mrazuvzdorných zelenin. Až do jara pak můžete využívat vitamíny z vlastních zdrojů. Poradíme vám, jak nejčastěji pěstované druhy sklízet i jak je ochránit před nepřízní počasí.

  • jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimě

    Jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimních měsících

    , 0 komentářů

    Oč méně je v zimě kvetoucích druhů, o to větší pozornost tito otužilci přitahují. Zářivě žlutými květy prosvítí zahradu v nejchladnějším období roku jasmín nahokvětý. Zatímco ve volné přírodě bychom v zimních měsících kvetoucí keře či stromy hledali marně, v zahradách můžeme obdivovat květy na stromech a keřích pocházejících z velmi vzdálených koutů světa.

  • klíčení hrachu

    Pučálka – dobrota z napučeného hrachu

    , 0 komentářů

    Nejrůznější klíčky a zelené natě nám v zimě poskytují náhradu za syrovou zeleninu. Drobnou nevýhodou při jejich přípravě je, že nejsou k jídlu hned, když na ně dostaneme chuť. Ale co je pár dní čekání ve srovnání s vyhlížením úrody na zahrádce. A věřte, že pučálka, pokrm připravený z naklíčeného hrachu, zaujmete i ty, kteří syrové klíčky zrovna nemusí.

  • bramboříky bývají nejčastěji růžové či fialové

    Jak nezahubit brambořík

    , 4 komentáře

    Zimní období je v našich zeměpisných šířkách na květy víc než skoupé. O to víc si v této době milovníci zahradničení užívají bohatě kvetoucích pokojových rostlin. Mezi dlouhodobě oblíbené v zimě kvetoucí pokojovky patří bramboříky. Při správné péči se nám odvděčí dlouhým a bohatým kvetením.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK