Barvy lísky

samčí i samičí květ na líscečervenolisté formy mají charakteristicky zbarvené jehnědyLíska je v naší krajině místy velmi hojná. Často těmto mohutným keřům věnujeme pozornost až ve chvíli, kdy dostaneme chuť na oříšky. Ale v zahradě dokáží lísky nadělat spoustu parády i během roku. Zatímco v zimních měsících vynikne hlavně jejich silueta, v předjaří se doslova rozzáří jehnědami (amentum). Ty bývají nejčastěji okrově žluté, červenolisté formy však zdobí jehnědy ve škále od růžových až po purpurové odstíny.



Jehnědy - samčí květy lísky

Jehnědy jsou vlastně samčí květy, které se u kvetoucí lísky obecné (Corylus avellana) postupně prodlužují až na délku 10 cm, u lístky turecké (Corylus colurna) dokonce až na 12 cm. Základ jehněd vzniká už od poloviny léta a přezimují nahé. Když na jaře rozkvetou (začnou prášit), vítr z nich snadno uvolní pyl a přenese je na samičí květy.

Zatímco podoba jehněd je všeobecně známá, samičí květy lísek si dovede představit málokdo. Jednak proto, že lísky dorůstají výšky i několika metrů a tak jen obtížně můžeme prohlížet květy zblízka a také proto, že samičí květy jsou velmi důmyslně schované. Samičí květenství je přisedlé k větévce a i v době květu je chráněné šupinatým obalem. Z něj pouze vyčnívají krátké nitkovité, fialově červené blizny.

kvetoucí lískaVýborně si oba druhy květů můžeme prohlédnout na kultivaru lísky obecné se zkadeřenými větvemi (Corylus avellana Contora). Díky pomalejšímu růstu málokdy přesáhne výšku 3,5 metru.