Ať už jste patřili ve škole mezi milovníky biologie a chemie či nikoli, určitě byste měli jejich zákonitosti vzít na vědomí. Chlorózy jsou přímo čítankovou ukázkou co všechno chemie může v rostlinách ovlivnit. Chlorózy totiž způsobuje celá řada činitelů, problém někdy může vzniknout nadbytkem některé složky, která zabrání příjmu jiných prvků, nebo „jen“ nedostatkem média pro transport živin – vody.



Základ úspěchu boje proti chloróze se skrývá v půdě

Každý, kdo pěstuje rostliny, by měl znát a ctít jejich nároky na půdu. Některým prospívá dostatečný obsah vápníku v půdě. Takové rostliny označujeme jako vápnomilné či vápnobytné (kalcifilní) a nejlépe se jim daří na zásaditých půdách. Jejich opakem jsou rostliny, které vápno snášejí špatně, tzv. vápnobojné (kalcifobní). Mezi nejznámější vápnobojné rostliny pěstované v zahradách patří brusnice borůvka, která pro svůj vývoj potřebuje kyselou půdu.

Jak zjistit složení půdy, ale také kdy mluvíme o půdě kyselé, neutrální nebo zásadité se dozvíte v článku Zjišťujeme složení půdy.

projevy chlorózy na listech hortenzie

Kde se chloróza objevuje nejčastěji?

Chlorózy se mohou vyskytnout u všech zelených rostlin. Problémy se žloutnutím listů se nejčastěji objevují u následujících rostlin:

  • okrasné rostliny: hortenzie, rododendrony, růže, muškáty, petúnie
  • ovoce: jahodník, maliník, ovocné dřeviny (jádroviny, peckoviny), vinná réva
  • trávník
  • zelenina: papriky, rajčata

Odhalit příčinu chlorózy není snadné

K nejčastějším příčinám vzniku chloróz u rostlin patří nedostatek železa (Fe) nebo nadbytek vápníku (Ca) v půdě či pěstebním substrátu. Chlorózy způsobené nadbytkem vápníku označujeme jako kalciózy. Chlorózu může vyvolat i nedostatek dusíku (N), železa (Fe), draslíku (K), hořčíku (Mg), síry (S), zinku (Zn), mědi (Cu) ale i jiných mikroprvků.

Chlorózy způsobuje také poškození rostlin suchem nebo přemokřením. Proto na těžkých a vlhkých půdách pomáhá v boji proti chloróze časté hluboké kypření půdy. Chlorózy mohou vzniknout také jako projev virového onemocnění (např. zakrslost chryzantém), bakterie nebo houby (např.rez vejmutovková).

Někdy si na chlorózu "zadělají" sami zahrádkáři. Stačí, aby v touze po úsporách a rychlém užívání zahrady nechali po ukončení stavby rodinného domku zbytky vápna a omítky v místech budoucí zahrady.

Co chloróza způsobuje?

Výskyt chlorózy nesmíme podceňovat. Listy napadených rostlin postupně začínají hnědnout, rostlina hůře prospívá, špatně roste a málo nekvete. Pokud dojde k nasazení plodů, většinou následkem chlorózy opadnou dříve, než stačí dozrát.