• jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimě

    Jasmín nahokvětý rozkvétá už v zimních měsících

    , 0 komentářů

    Oč méně je v zimě kvetoucích druhů, o to větší pozornost tito otužilci přitahují. Zářivě žlutými květy prosvítí zahradu v nejchladnějším období roku jasmín nahokvětý. Zatímco ve volné přírodě bychom v zimních měsících kvetoucí keře či stromy hledali marně, v zahradách můžeme obdivovat květy na stromech a keřích pocházejících z velmi vzdálených koutů světa.

  • klíčení hrachu

    Pučálka – dobrota z napučeného hrachu

    , 0 komentářů

    Nejrůznější klíčky a zelené natě nám v zimě poskytují náhradu za syrovou zeleninu. Drobnou nevýhodou při jejich přípravě je, že nejsou k jídlu hned, když na ně dostaneme chuť. Ale co je pár dní čekání ve srovnání s vyhlížením úrody na zahrádce. A věřte, že pučálka, pokrm připravený z naklíčeného hrachu, zaujmete i ty, kteří syrové klíčky zrovna nemusí.

  • výhodné je pěstovat různé druhy salátu baby leaf najednou

    Baby leaf aneb čerstvý salát i bez zahrady

    , 0 komentářů

    V obchodech můžeme většinu zeleniny koupit celoročně. Ale pokud dáváme přednost vlastním výpěstkům, je zimní období na salátovou zeleninu skoupé. Samozřejmě, že hlávky salátu se nám za oknem vypěstovat nepodaří. Ale pokud se spokojíme s menší úrodou, můžeme se o zpestření zimního jídelníčku vlastními silami pokusit. Odměnou budou jemné mladé listy.

  • bramboříky bývají nejčastěji růžové či fialové

    Jak nezahubit brambořík

    , 4 komentáře

    Zimní období je v našich zeměpisných šířkách na květy víc než skoupé. O to víc si v této době milovníci zahradničení užívají bohatě kvetoucích pokojových rostlin. Mezi dlouhodobě oblíbené v zimě kvetoucí pokojovky patří bramboříky. Při správné péči se nám odvděčí dlouhým a bohatým kvetením.

  • hlízy topinambur je možné konzumovat syrové i vařené

    Kdy a jak sklízet topinambury?

    , 2 komentáře

    Slunečnice topinambur v našich podmínkách vykvétají poměrně pozdě. Jakmile přijdou první mrazíky, nadzemní část zmrzne. A tak se často ani všechny květy nestačí otevřít. Sklizeň hlíz, pro kterou tuto rostlinu v zahrádkách pěstujeme nejčastěji, mráz neohrozí. Sklízet můžeme podle potřeby až do jara.

  • nejen rostliny, ale také ryby v zahradním jezírku musíme připravit na zimní období

    Příprava zahradního jezírka na zimu

    , 0 komentářů

    Pokud máme na zahradě jezírko či rybníček, měli bychom věnovat péči jejich přípravě na zimu v dostatečném předstihu. To vše nejen kvůli pěstovaným rostlinám, ale především s ohledem na chované ryby.

  • pomoc potřebují pouze ježci, kteří by sami zimu nepřežili

    Kdy potřebují ježci naši pomoc?

    , 1 komentář

    Ježci jsou pro své okolí velmi užiteční. Pokud jim připravíme na zahrádce dostatečné podmínky, budou našimi skvělými pomocníky. Živí se brouky, červy a slimáky a to je na zahradě pomoc k nezaplacení. Ale mohou nastat situace, kdy bez naší pomoci nemají šanci přežít zimu. Pak bychom zase měli pomoci my jim.

  • šípky je vhodnější sbírat v rukavicích

    Jděte k šípku! Ale kdy?

    , 1 komentář

    Patříte k milovníkům šípkového čaje či jiných pochoutek ze šípků? Pak se za šípky raději vypravte. Pěstování divoké růže sice není žádný problém, ale snadno se vymkne kontrole a její vystrnadění ze zahrady je téměř nemožné. O tom, jak trnité prodírání šípkovými keři může být, věděl své už princ z pohádky o Šípkové Růžence.