Kdy sklízet: sklizňová vs. konzumní zralost meruněk

Správné načasování sklizně je velmi důležité pro chuťové vlastnosti ovoce. Jenže zralé plody meruněk jsou velmi citlivé na otlaky. Proto se pro delší přepravu se sklízejí několik dnů před před konzumní zralostí. Nesmí se ale trhat příliš brzy. To by zůstaly tvrdé a bez typické chuti. Interval mezi nejrannějším a nejpozdějším termínem sklizňové zralosti je u meruněk 29 dní. Záleží nejen na lokalitě, kde je pěstujeme, ale také na odrůdě a vývoji počasí.



předčasně sklizené meruňky nejsou příliš dobréRozdíl mezi sklizňovou a konzumní zralostí ovoce závisí na druhu a odrůdě. Zatímco u některých jablek to může být i doba v řádech měsíců, u peckovin je tento čas velmi krátký. Slouží vlastně jen k přepravě plodů, které musíme co nejdříve zpracovat. Proto pokud chceme mít čerstvé meruňky co nejdéle, je vhodné vysadit odrůdy s rozdílným obdobím zrání. Vhodnou kombinací odrůd můžeme meruňky na zahradě sklízet i několik týdnů.

  • sklizňová zralost: období, kdy je nejvhodnější ovoce sklidit. Meruňky jsou maximálně vybarvené (vybarvení se liší podle odrůdy). Optimální dobu sklizně zjistíte mírným pootočením plodu směrem k větvičce. Pokud se snadno oddělí, ovoce je připraveno na sběr. Meruňky sklízíme, když dosáhnou vrcholu svých chuťových vlastností, případně 2 - 3 dny dříve.
  • konzumní zralost – období, kdy jsou plody připravené ke konzumaci. V této době mají nejlepší chuťové vlastnosti, konzistenci, aroma a vzhled.

Meruňky sklízejte něžně

nejchutnější jsou dobře vyzrálé plodySe sklizní meruněk je vhodné začít tehdy, kdy budou plně vybarvené, ale stále jsou na dotek pevné. Způsob česání volíme podle velikosti stromu. Ale ať budeme česat ze země či ze žebříku, měli bychom s tímto ovocem zacházet velmi opatrně. Raději koše zcela nezaplňujeme, aby nedocházelo ke stlačování vahou plodů. Ideální je, pokud můžeme sklizené meruňky uložit v jedné vrstvě. Tak snížíme vznik otlaky na minimum.

Čím hruběji budeme při sklizni s meruňkami zacházet, tím snadněji dojde k otlakům a následnému rychlému kažení ovoce. Pozor musíme dát také na zbytky větviček, které snadno poškodí ostatní plody.

Jak meruňka obecná ovládla svět

Meruňka obecná (Prunus armeniaca) je v současnosti jedním z nejrozšířenějších ovocných stromů na světě. Za centrum původu a vývoje meruněk se považuje hornatá oblast severní Číny. V Číně se jako ovocný druh meruňka pěstuje již asi od 2700 let př. n. l. Nejstarší písemné doklady o pěstování meruněk pochází z Číny z roku 2198 př. n. l.

Na území Moravy a Slovenska se meruňky dostaly pravděpodobně už s římskými legiemi v polovině 2. stol. n. l. Ale teprve v 16. století se sortiment rostlin obohatil také o teplomilné druhy.