sasanka japonská prosvítí i stinná zákoutíSasanka japonská (Anemone hupehensis) bývá někdy označována jako sasanovka hupejská. Na rozdíl od sasanek, které u nás rostou i ve volné přírodě a s oblibou zdobí zahrádky v jarních měsících, patří sasanky japonské k trvalkám kvetoucím na konci léta a počátkem podzimu. V našich podmínkách kvetou od srpna do září, některé vyšlechtěné kultivary zdobí zahrady svými květy ještě v říjnu až do příchodu mrazíků.



Termín japonská je u této sasanky poněkud zavádějící. Její původní domovinou je totiž provincie Hupeh (Hubei) na východě Číny. Odtud pochází vědecké označení Anemone hupehensis. V Číně rostou tyto sasanky na travnatých svazích a okrajích vodních toků v horských oblastech, v nadmořských výškách od 400 až do 2 600 m n.m. Nicméně v japonských zahradách se tato sasanka s oblibou pěstovala po staletí, a proto ji nejpíš botanici považovali za domácí rostlinu.

Druh poprvé popsal švédský přírodovědec Carl Thunberg (1743 – 1828) ve svém díle Flora japonica (1784). V té době nebylo Japonsko cizincům běžně přístupné a získávání herbářových položek bylo proto velmi obtížné. Thunberg pracoval jako lékař Nizozemské Východoindické společnosti, a tak se mu tu a tam dařilo něco "propašovat".

První živé exempláře této rostliny do Evropy přivezl až v roce 1844 jako součást svých sběrů skotský botanik a cestovatel Robert Fortune (1812 – 1880). Traduje se, že sasanku objevil mezi náhrobky na jednom ze šanghajských hřbitovů.

Stanoviště pro sasanku japonskou

Ideální podmínky japonským sasankám poskytují polostinná stanoviště. Kvetoucí rostliny jsou poměrně výrazné – podle kultivaru dorůstají 90 – 150 cm výšky. Japonské sasanky působivě vypadají jako solitéry, skupinová výsadba jejich efekt ještě znásobí.

Sasanka japonská má elegantní dlanité zubaté listy, kultivar Crispa je má navíc silně zkadeřené. Ale největší okrasou této rostliny jsou květy, které se koncem léta objevují na bohatě větvených lodyhách. V přírodě nejčastěji kvete bíle nebo v různých odstínech růžové barvy. Výrazné jsou i její žluté středy. Jemně růžové květy má kultivar Pink Saucer, karmínově růžovými květy vyniká Praecox, velmi oblíbený je další kultivar s výrazně růžovými květy - Panima. A pokud někdo touží po nižší variantě, pak může zkusit kultivar Pretty Lady Diana.