Mnohokvět: květina mnoha květů i jmen

bohatě a dlouho kvetoucí trs mnohokvětu upoutá pozornostNejčastěji téhle rostlině říkáme mnohokvět, známá je u nás také jako Kleopatřina jehla. Vědecké jméno Kniphofia získala na počest německého lékaře a botanika Johanna Hieronymuse Kniphofa (1704—1763). Vědecký název bývá různě počešťován. Mnohokvět můžete najít v podobě Kniphofie, knifófie či knifolie. V angličtině je rostlina známá jako Tritoma, Torch Lily (torch = pochodeň) nebo Red Hot Poker.



V současnosti známe asi 70 divoce rostoucích druhů mnohokvětů. Nejvíce z nich roste v horských nebo podhorských oblastech jižní a tropické Afriky. Často rostou na vlhkých místech v porostech širokolistých trav a také podél vodních toků.

Díky mořeplavcům se tato nádherná rostlina objevila v Evropě již v 17. století. V současnosti se jí daří také na Novém Zélandě a ostrově Madeira. V jihovýchodní Austrálii z ní příliš velkou radost nemají – agresivně proniká do volné přírody, kde hrozí nebezpečí nekontrolovaného šíření a tedy narušení původní vegetace.

Zpočátku se mnohokvět pěstoval jako vzácná exotická rostlina v temperovaných sklenících. Až později se ukázalo, že mnohé druhy vydrží i naše venkovní klimatické podmínky. Asi nejčastěji se u nás pěstuje mnohokvět hroznatý (Kniphofia uvaria), který kvete od června do září. Naše zimy snáší bez větších problémů, pouze je vhodné jej před mrazem chránit suchou nastýlkou.

Všechny barvy slunce

kolibříky u nás u mnohokvětu neuvidíteVyšlechtěno bylo množství kultivarů. Ty nejnižší dosahují výšky jen 50 cm, nejvyšší dorůstají až 1,8 metru. Velikosti rostliny také odpovídají také délky květenství - dorůstají 5 – 40 cm.

Květy Kniphofií doslova září různými barvami, které jakoby si vypůjčily od samotného Slunce: existují odrůdy kvetoucí čistě žlutě, oranžově nebo ohnivě červeně. Oblíbené jsou kultivary, jejichž květy během kvetení mění barvu a tak vznikají kombinace s dvou až tříbarevným efektem.

Mnohokvět rozkvétá od spodní části. Zatímco spodní květy uvadají, otevírají se pomalu nové, postupně až k vrcholu. Zajímavé je, že se při tom květenství prodlužuje. Mnohokvět můžeme obdivovat jak ve skupinové či solitérní výsadbě v zahradě, tak i jako součást květinových vazeb.