• toulitka má ráda rosení listů, květům bychom se měli spíše vyhnout

    Některé pokojovky milují rosu

    , 0 komentářů

    V bytech pěstujeme často neuvěřitelně pestré sbírky rostlin z rozdílných končin světa. Od charakteru podnebí jejich domoviny se také odvíjejí nároky na vláhu. Těm, které původně rostly v pralese zdaleka nestačí pouze voda v podobě zálivky. Pro zdárný vývoj potřebují dostatečnou vzdušnou vlhkost. Tu jim můžeme dodat rosením.

  • pěťour se velmi rychle množí semeny

    Pěťour – jak likvidovat nenápadného nepřítele

    , 0 komentářů

    Oproti vytrvalým plevelným rostlinám působí pěťour téměř neškodně. Kořeny nemá příliš hluboko, vytrhnout ho můžete snadno a letošní rostliny mráz spolehlivě zahubí. Nenechte se však jeho drobným květenstvím ukolébat. Jak se vám jednou rozroste na zahrádce, budete se ho jen velmi obtížně zbavovat.

  • strašáci jako ochrana dozrávajících hroznů

    Jak nejlépe ochránit dozrávající hrozny?

    , 0 komentářů

    Na tuhle otázku hledají lidé odpověď celá staletí. Ale zatím nikdo nic jednoduchého a stoprocentně účinného neobjevil. Sládnoucí šťavnaté hrozny přitahují ptáky i hmyz ve velkém. Představíme vám nejčastěji používané způsoby ochrany hroznů.

  • při sklizni okurek kontrolujeme také výskyt škůdců

    Škůdci na okurkách a jak je likvidovat

    , 0 komentářů

    Nejobávanějším postrachem pěstitelů okurek jsou plísně. Ale i přemnožení škůdci mohou naši úrodu silně ohrozit. Kdy útočí nejčastěji? A jak se proti škůdcům na okurkách nejlépe chránit?

  • kovařík Ampedus elegantulus je skutečně elegantní a navíc chráněný

    Drátovci škodí nejen bramborám

    , 0 komentářů

    Pokud jste ve sklizených bramborách zaznamenali drobné dírky, nejspíš jste marně hledali jejich původce. S největší pravděpodobností mají tyhle chodbičky na svědomí larvy kovaříků. Při sklizni se jim většinou podaří uniknout. Seznámení s jejich životním cyklem nám pomůže největším škodám předcházet.

  • semena fazolu šarlatového bývají různobarevná

    Sklízíme semena pro další výsevy

    , 0 komentářů

    Semena z vlastní sklizně se nám mohou hodit ze dvou hlavních důvodů. Tím prvním je možnost výhodného získání vlastního osiva. Tím druhým je jejich konzumace, pokud k tomu jsou vhodná. Některé rostliny pracují za nás - rozmnožují se samovýsevem.

  • Přírodní sklep ve skále udržuje stabilní prostředí pro uskladňování ovoce a zeleniny.

    Příprava sklepa pro skladování ovoce a zeleniny

    , 2 komentáře

    Dříve než začneme plnit sklep našimi pěstitelskými produkty, měli bychom věnovat pozornost důkladné kontrole stavu skladovacího prostoru. Špinavý a neudržovaný sklep se stává živnou půdou pro mnoho choroboplodných zárodků, které pak působí vyšší kazivost uskladněného ovoce a zeleniny. Zaměříme se proto především na prevenci.

  • vhodná péče prodlouží květinám ve váze život

    Prodlužte život řezaným květům

    , 0 komentářů

    Květiny, které ustřihneme do vázy, mají svůj život jednou pro vždy zkrácený. Ale dodržíme-li několik základních pravidel, mohou nás těšit přece jen docela dlouho. Ať už jsme je vypěstovali na vlastní zahradě nebo dostali jako dárek.