-
Příprava sklepa pro skladování ovoce a zeleniny
Dříve než začneme plnit sklep našimi pěstitelskými produkty, měli bychom věnovat pozornost důkladné kontrole stavu skladovacího prostoru. Špinavý a neudržovaný sklep se stává živnou půdou pro mnoho choroboplodných zárodků, které pak působí vyšší kazivost uskladněného ovoce a zeleniny. Zaměříme se proto především na prevenci.
-
Prodlužte život řezaným květům
Květiny, které ustřihneme do vázy, mají svůj život jednou pro vždy zkrácený. Ale dodržíme-li několik základních pravidel, mohou nás těšit přece jen docela dlouho. Ať už jsme je vypěstovali na vlastní zahradě nebo dostali jako dárek.
-
Pampová tráva – jak předejít zklamání
Kortadérie, známá spíše pod názvem pampová tráva či pampas, dokáže opravdu oslnit jen tehdy, pokud jí dopřejeme vhodné podmínky. Díky mohutnému vzrůstu a hlavně nádherným chocholovitým květenstvím právem patří k nejoblíbenějším okrasným travinám našich zahrad.
-
Jak předejít vyholování višní?
S péčí o budoucí úrodu višní je vhodné začít v době jejich sklizně, případně krátce po ní. Zvlášť, pokud pěstujeme některou z převislých odrůd. Správně provedený řez pomůže zabránit vzniku dlouhých vyholených výhonů a podpoří budoucí úrodu.
-
Rady pro nákup motýlího keře
Někteří majitelé zahrádek jsou nepoučitelní. Zatímco při nákupu přístrojů pečlivě zvažují nejen cenu, ale také jejich možnosti, u rostlin často výběr končí pohledem na cenovku. Zvlášť po nákupech u neznámých prodejců v dalších letech často přichází velké rozčarování. Klasickým příkladem neuvážených nákupů jsou motýlí keře.
-
Svlačec rolní a jak se ho zbavit
Nenáviděný, proklínaný, neustále likvidovaný a přesto téměř všudypřítomný. I tak by bylo možné charakterizovat jeden z nejúpornějších plevelů – svlačec. Jeho vlastnosti velmi dobře vystihují lidové názvy: opletník, obtáčka, plazivý koukol, pupenec, slak, slatec, svlak, šlatec či votáčka.
-
Ideální čas na sklizeň dobromysli - oregana
Kdo má rád středomořskou kuchyni, může si v zahrádce pěstovat vlastní koření. K nejznámějším středomořským bylinkám patří tymián, bazalka, šalvěj, rozmarýn a oregano, u nás známé jako dobromysl. Poradíme nejen kdy a jak toto koření sklízet, ale jak při sušení a skladování co nejlépe zachovat jeho aroma.
-
Levanduli množíme semeny, řízkováním i hřížením
Milujete levanduli a rádi byste jí dali v zahradě větší prostor? Ať ji potřebujete na sušení nebo ji chcete využít jako elegantní lem záhonu, nabízíme vám tři způsoby, jak jí vypěstovat potřebné množství.
-
Broskev neplodí
Dobrý den. Mám 4letou broskev Harbrite a ještě neplodila. Mám zahradu ve výšce 600m. Děkuji za odpověď. Jarda.
» odpověď -
Nežádoucí výhonky u trubače
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.
» odpověď -
Rebarbora
Prosím Vás, můžu konzumovat rebarboru, která mi právě kvete?
» odpověď