• výsevní substrát jako směskompostu, rašeliny, perlitu a křemičitého písku

    Perlit nebo výsevní substrát?

    , 0 komentářů

    Při výsevech, kdy předpěstováváme rostliny pro další výsadbu, je důležitý nejen výběr vhodného osiva, ale také volba výsevního substrátu. Klíčící rostliny zpočátku nepotřebují žádné další živiny. Mnohem důležitější pro ně v tuto chvíli je schopnost substrátu udržovat potřebnou vlhkost a také to, aby neobsahoval zárodky plísní a hub.

  • Řez: komule milují motýli, zvlášť babočky

    Záludnosti řezu motýlích keřů - komulí

    , 0 komentářů

    Komule, známá pod přezdívkou motýlí keř, se těší stále větší oblibě zahrádkářů. Není se čemu divit, protože její mohutné laty květů jsou velmi atraktivní. Někteří však váhají zda, kdy a jak vlastně komuli řezat.

  • plíseň sněžná na zahradě

    Plíseň sněžná dovede potrápit

    , 1 komentář

    S končící zimou nastává čas, abychom věnovali naši pozornost a péči zatravněným plochám. Jakmile odtají poslední zbytky sněhu a začne se hlásit dlouho očekávané jaro, objeví mnoho z nás na své zahrádce nemilé překvapení. Houbovité onemocnění v podobě nevzhledných světlých skvrn může napáchat poměrně rozsáhlé škody, a tak je vhodné zaměřit se nejen na jeho likvidaci, ale především na prevenci.

  • cibule šalotka tvoří trsy dalších cibulí

    Šalotka - rady pro snadné pěstování

    , 1 komentář

    Pěstování cibule šalotky je u nás mnohem méně rozšířené než klasické cibule kuchyňské. Že vám nikdy cibule moc nerostla? Zkuste šalotku z předpěstované sadby. Jejím charakteristickým znakem jsou trsy drobných cibulek, které vyrůstají kolem mateřské cibule. Díky tomu při jejím pěstování získáte i větší množství zelené natě.

  • žluté lepové desky signalizují výskyt škůdců

    Kdy, kde a jaké lapače - lepové desky - použít?

    , 0 komentářů

    Lepové desky pomáhají nejen s ochranou rostlin v uzavřených prostorách bytů, skleníků a zimních zahrad, ale také venku – na balkonech, v zahradách a sadech. Lepové desky patří mezi pomocné prostředky na ochranu rostlin. Proto počítejte s tím, že problém s výskytem přemnožených škůdců nevyřeší úplně.

  • rychlené puky čekanky po sklizni očistíme

    Jak rychlit čekanku? Ve tmě a pomalu

    , 0 komentářů

    Čekankové puky u nás patří k méně rozšířeným druhům zeleniny. Velkou oblibu si získaly hlavně v Belgii a ve Francii. Výhodou čekanky je, že pro její rychlení nepotřebujete světlo ani vysoké teploty. Patříte-li k milovníkům salátů, můžete si vypěstovat čekankové puky vlastní. Při volbě vhodné odrůdy a správném postupu získáte i v zimních měsících čerstvou zeleninu.

  • Řez: červený rybíz raší velmi časně

    Kdy a jak řezat červený rybíz

    , 0 komentářů

    Rybíz patří mezi nejčastěji pěstované drobné ovoce na našich zahrádkách. V podobě keřů se často dožívá několika desítek let. Plodí, i když se o něj téměř nestaráme. V takovém případě však bývá úroda stále menší. A to nejen co do množství plodů, ale i co se jejich velikosti týče. Přitom stačí každý rok ve správný čas vyříznout přestárlé větve.

  • naklíčené mungo na dřevěné lžíci

    Klíčidlo, nakličovadlo, klíčidelnice

    , 0 komentářů

    Nádoby určené pro přípravu jedlých klíčků v domácích podmínkách objevíte hned pod několika názvy. Zatímco někdo jim říká klíčidlo, dalším se líbí označení nakličovadlo. Objevili jsme i klíčidelnici či nakličovací misky.