• děti rády rozfoukávají chmýr pampelišek

    Pampelišky a likvidace pampelišek

    , 0 komentářů

    Pampelišky představují pro někoho krásu, pro jiné snadno dostupnou surovinu. Zpracovat se může kořen, listy i květy. Existuje však i velká skupina těch, kteří zlatožluté květy nenávidí. Tu tvoří milovníci pečlivě pěstěných trávníků i zemědělci. Prozradíme vám, kdy jsou pampelišky nejvíce zranitelné.

  • rašelinové sadbovače poslouží pouze jednou

    Výsevní nádoby pro předpěstování sadby

    , 0 komentářů

    Nabídka nádob a pomůcek pro předpěstování zeleninové či květinové sadby v domácích podmínkách je pestrá. Poradíme vám, kdy je vhodnější zvolit sadbovač z lisované rašeliny či rašelinovou tabletu a kdy je naopak lépe sáhnout po sadbovačích z plastu.

  • Jarní mech na zahradě

    Nenechte si mechem zarůst zahradu

    , 0 komentářů

    Říká se, že mech je indikátorem kvality prostředí. Je citlivý na čistotu ovzduší a vodních srážek a ve znečištěném prostředí se mu většinou moc nedaří. Z tohoto pohledu by nás mech na zahrádce mohl i potěšit, ale v pěstěném trávníku a udržované zahrádce jeho výskyt nikomu radost neudělá. Mech je však svým způsobem rostlina specifická a při dodržování určitých pravidel vážnější potíže nepůsobí.

  • starý zahradnický nůž žabka

    Nejlepší nože na roubování a očkování

    , 1 komentář

    Roubovat můžeme nejen stromy, ale třeba vinnou révu, okurky, melouny či kaktusy. V článku vám představíme nože, které se vám budou hodit při roubování a očkování stromů či růží. Zároveň vás upozorníme na nejčastější úskalí při jejich výběru a údržbě.

  • ředkvičky ve smíšeném záhonu

    Jak mít lahodné ředkvičky stále po ruce

    , 0 komentářů

    Ředkvičky jsou tak drobná a rychle rostoucí zelenina, že jejich pěstování může zkusit každý. Určitou nevýhodou je jejich špatná skladovatelnost. Tento nedostatek hravě překonáme častějšími výsevy. Naopak předností ředkviček je, že se dobře snášejí s celou řadou zelenin. Prozradíme vám, kam všude je můžete vysévat, aby zbytečně nezabíraly místo v zahradě a mohli jste tak svůj prostor využít na maximum.

  • včela na květu meruňky

    Dřeviny vhodné pro včely

    , 2 komentáře

    Ne každý hmyz je tak prospěšný a užitečný jako včely a čmeláci. Mnoho lidí se jich obává, neboť někomu s alergií na včelí štípnutí mohou způsobit i vážné potíže. Přesto si včely zasluhují náš respekt i obdiv. Možná si ani neuvědomujeme, že včelám vděčíme kromě medu i za velkou část naší úrody. Jsou to velmi pracovití a svědomití živočichové, jejichž činnosti si zahrádkáři cení a snaží se je do zahrady co nejvíce přilákat.

  • řez ostružiníku křovitého

    Vhodný řez ostružiníku zlepší úrodu

    , 0 komentářů

    Ostružiník křovitý, zvlášť jeho trnité druhy, patří k rostlinám, které si dovedou počínat velmi agresivně. A to nejen ve volné přírodě, ale i v zahrádkách. Kdo jej někdy nechal delší čas bez zásahu, tak o tom jistě ví své. Poradíme vám, co a kdy nejlépe udělat, aby úroda byla co nejbohatší a nejsladší.

  • rýče s násadou zakončenou ve tvaru písmene D

    Jak vybrat nejlepší rýč?

    , 1 komentář

    Rýč patří mezi nezbytné pomůcky všech, kteří pěstují rostliny. Proto bychom jeho výběru měli věnovat odpovídající pozornost. Nejlepší rýč nemusí být nejdražší, ani na sobě nemusí nést název známé značky. Důležité je, aby byl nejlepší pro nás. Tedy aby se hodil na práci, kterou s ním budeme nejčastěji vykonávat a také aby se nám s ním dobře pracovalo.