Fazole mungo

Fazole mungo /Vigna radiata/ je součástí potravy lidí již více jak dva tisíce let před naším letopočtem. Je to potravina se širokým využitím a za syrova slouží v zimě jako výborná náhrada čerstvé zeleniny. Olivově zelené nebo červené fazole, velikosti kolem 5 mm, se konzumují vařené nebo v syrovém stavu, naklíčené (chuťově mohou připomínat hrách).



Mungo je bohatým zdrojem vlákniny, bílkovin, minerálních prvků i vitamínů. Obsahuje hodně draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu a také nezanedbatelné množství železa a kyseliny listové. Vykazuje značnou nutriční hodnotu a současně je vhodnou a zdraví prospěšnou potravinou i z důvodu velmi nízkého podílu tuků a absence cholesterolu.

Příprava munga klíčením

Mungo, podobně jako ostatní luštěniny, je třeba nechat delší dobu (nejlépe přes noc) namočené ve vodě. Až pak je možné ho připravovat vařením či v syrovém stavu klíčením.

Příprava naklíčením není nijak složitá. Celé neloupané fazole se propláchnou a při pokojové teplotě se ponechají ponořené několik hodin v nádobě s menším množství vody. Poté je znovu propláchneme, vložíme do misky nebo na vlhkou podložku a necháme dva až tři dny klíčit. Misku zakryjeme navlhčenou utěrkou pro lepší udržení vlhkosti. Důležité je provádět po celou dobu klíčení minimálně 3–4krát za den proplachování fazolek čistou vodou, aby se předešlo případné tvorbě plísní.

Jakmile klíčky narostou délky cca 2 cm, prolijí se fazolky opět tekoucí vodou a následně jsou připraveny ke konzumaci. Uložené v chladu a v pevně uzavíratelné dóze vydrží mungo po dobu několika dnů. Při delším skladování (více jak 5 dní) se jeho cenné látky ztrácejí.

Mungo jako delikatesa

dřevěná lžíce naklíčené mungo

Naklíčené mungo je výborné jíst buď samostatně nebo jako součást salátů. Určitě ho oceníte i jako přílohu k hlavním pokrmům. Tepelně upravené se pak hodí do zeleninových polévek a těstovinových salátů. Mungo se uplatní také v nejrůznějších masových či zeleninových směsích, dodá pokrmu výraznou a zajímavou chuť.

Pěstování fazolí mungo

I v našich klimatických podmínkách je možné mungo vypěstovat, je však nutné přizpůsobit se určitým nárokům této teplomilné a poměrně choulostivé rostliny. Ke svému růstu potřebuje dobře propustnou půdu, která nemusí být příliš bohatá na živiny. Lépe se jí daří ve skleníku či fóliovníku, při pěstování venku je vhodné ji zakrývat speciální netkanou textilií. Mimo teplé oblasti se u nás venkovní výsev nedoporučuje, neboť k vytvoření plodů se semeny vyžaduje mungo delší vegetační období. Množí se jako ostatní fazole semeny, má keříčkovitý vzrůst s plazivými výhonky a dorůstá výšky okolo jednoho metru. Sklízí se 2-4 měsíce po výsevu.