Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Konzumace naklíčených brambor

Otázka:

Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?

Odpověď:

Klíčky brambor obsahují vyšší koncentrace jedovatého solaninu. Nejvyšší koncentrace solaninu bývá ve hlízách v klíčcích, ve slupce a kolem oček.

Brambory s klíčky o délce do 1 cm můžete po důkladném oloupání a vykrájení oček použít. Naopak silně naklíčené brambory s delšími výhony už do kuchyně nepatří.

Obsah solaninu se liší u jednotlivých odrůd i částí rostliny. Obvykle se pohybuje v rozmezí 0,002 až 0,01 %. Nezralé nebo staré vyklíčené brambory však mohou obsahovat až 0,06 %. Toxická dávka solaninu je pro člověka 0,3 g, tedy asi půl kg brambor s vysokým obsahem solaninu (0,6 %).

Ideální je, pokud se daří klíčení předcházet vhodným skladováním. Brambory uchováváme v temnu, suchu a chladu. Teplota skladování by neměla klesnout pod 2 °C, neboť pod touto teplotou brambory začínají sládnout.

Související odkazy:
jedovatý solanin


Podobné příspěvky