Zpracování a skladování plodin
Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.Záchrana jablek po krupobití
Jablka na stromě jsou hodně poničená po silném srpnovém krupobití. Lze je ještě nějak zachránit? Zatím je nelze konzumovat, jsou to totiž podzimní a zimní odrůdy.
Záchrana nezralých jablek poškozených krupobitím je téměř nemožná. Sám píšete, že jablka jsou silně poničená. Každé poranění plodu je vstupní branou pro infekce. Ovoce poškozené kroupami bývá málo trvanlivé a na skládce se snadněji kazí.
Jedna z mála možností jak aspoň trochu kroupami poničená jablka využít, je moštování. Je však potřeba pamatovat na to, že nezralá a špatně vyvinutá jablka mají malou výtěžnost a že je i kvůli chuti důležité použít ještě i zralé odrůdy.
Podobné příspěvky
-
Skladování kořenové zeleniny
Otázka: Dobrý den! Proč mi ve sklepě nevydrží kořenová zelenina? Po sklizni jsem mrkev a petržel očistil a omyl vodou. Po osušení jsem ji uložil do sklepa do bedniček naplněných vátinou a zhruba po dvou měsících se začaly objevovat příznaky hniloby. Zbyla mi nahnědlá kašovitá hmota. Děkuji za odpověď. -
Konzumace naklíčených brambor
Otázka:Je možné konzumovat brambory, které začaly klíčit?
-
Nejlepší čas pro sklizeň šalvěje
Otázka:Kdy je nejvhodnější sklízet šalvěj? Ráda bych si nějakou nasušila i na zimu. Díky, Lucka.
-
Co dělat, aby sklizené ředkvičky nevadly?
Otázka: Dobrý den, když sklidím ředkvičky a dám je do chladničky, jsou brzo hodně povadlé. Je tomu možné nějak předejít? Děkuji, Blanka.
max./min. teplota
10/0°C
5. Říjen, Sobota
-
6. Říjen, Neděle
max./min. teplota 16/5°C min. přízemní teplota 5°C množství srážek 0mm -
7. Říjen, Pondělí
max./min. teplota 16/2°C min. přízemní teplota 2.5°C množství srážek 0mm -
8. Říjen, Úterý
max./min. teplota 15/6°C min. přízemní teplota 6°C množství srážek 0mm