životnost štěpky prodloužíme mulčovací fóliíKonifery, zvlášť zakrslé kultivary jehličnanů, mají své místo i v menších zahradách. Nejčastěji se pěstují  borovice, smrky, tisy nebo jalovce. Do skalek se s oblibou vysazují zakrslé smrčky, cypřišky či půdokryvné jalovce. Konifery bývají zajímavé samy o sobě – jak svým tvarem, tak barvou jehličí. Ale pokud v jejich okolí vhodně umístíme mulč v podobě barevné štěpky, jejich barevnost vynikne mnohem lépe. Zvlášť skvěle se barevná štěpka hodí k výzdobě předzahrádek, reprezentativních prostor a parkovišť.



Barevný dřevní mulč jsou vlastně štěpky z odkorněného dřeva, obarvené ekologicky nezávadnými barvami. Ve srovnání s dekorační kůrou má barevný mulč až o 30% delší trvanlivost. Nejčastěji se prodává štěpka hnědá (pinie), cihlová (mahagon), oranžová a žlutá (javor).

Při volbě barvy bychom měli zvážit nejen, zda bude dobře ladit s konkrétní dřevinou, ale i to, jak bude působit v celkovém kontextu zahrady. A to nejen s ohledem na pevné prvky (např. plot, pergola, fasáda domu), ale i s ohledem na výrazné barevné plochy v průběhu roku (solitéry v době květu či v podzimním zbarvení, trvalkové záhony). Na webu www.mulchcolors.com si pod záložkou Choose mulch colors může každý (i bez znalosti angličtiny) snadno ověřit, jak rozdílně působí barevný mulč s konkrétní barvou domu či rostlinami na záhoně.

Kolik štěpky potřebujeme?

barevná štěpka poblíž křeslaAby štěpka na zahradě dobře vypadala a plnila základní funkce mulče (zabránění nadměrnému výparu z půdy, bránění prorůstání plevelů), vrstvíme ji do výšky 4 – 6 cm. Při této výšce z jednoho pytle (70 l) pokryjeme přibližně 1,5 m2 plochy. Životnost štěpky prodloužíme, pokud pod ni položíme mulčovací textilii.

Pokud chceme štěpku využít na cestách a jiných silně zatěžovaných plochách, pak by měla být vrstva vysoká nejméně 10 cm. Pochopitelně, že barvená štěpka je dražší (za 70 l pytel zaplatíme od 190 do 240 Kč, v případě jiného výrobce se může stejný objem pohybovat v rozmezí 300 – 380 Kč), než štěpka přírodní.

S ohledem na pořizovací náklady se vyplatí více času věnovat nákresům a výpočtům, než zpětně hořekovat, že jsme měli skvělý nápad, ale nemáme na jeho uskutečnění dostatečné množství financí. Navíc je potřeba počítat s průběžným doplňováním či nahrazením štěpky v budoucnu.

Více o mulčování se dočtete v článku: Mulčování - čím, kdy a jak