• pro řízkování používáme nekvetoucí větvičky levandule

    Levanduli množíme semeny, řízkováním i hřížením

    , 2 komentáře

    Milujete levanduli a rádi byste jí dali v zahradě větší prostor? Ať ji potřebujete na sušení nebo ji chcete využít jako elegantní lem záhonu, nabízíme vám tři způsoby, jak jí vypěstovat potřebné množství. 

  • svazenka vratičolistá medonosná i na zelené hnojení

    Zelené hnojení hnůj nenahradí, ale...

    , 0 komentářů

    Chcete-li co nejméně používat průmyslová hnojiva a nemáte v dostatečné blízkosti zdroj klasického hnoje ani kompostu, zkuste to s hnojením zeleným. Chlévský hnůj sice nahradí jen z poloviny, ale dodá půdě množství snadno rozložitelné organické hmoty.

  • sklizeň česneku nesmíme příliš odkládat

    Kdy a jak sklízet česnek

    , 1 komentář

    Dobře sklizený a usušený česnek se nám odvděčí dlouhou trvanlivostí. V závislosti na druhu a skladovacích podmínkách můžeme česnek uchovat téměř rok. Pokud s jeho sklizní zaváháme, přiděláme si nejen zbytečnou práci, ale podstatně zkrátíme jeho životnost. Česnek ponechaný příliš dlouho v zemi se začne rozpadat - hůř se sklízí i skladuje.

  • stínění skleníků: před ostrým slunečním světlem je vhodné rostliny chránit

    Stínění skleníků – nutnost nebo přežitek?

    , 1 komentář

    V horkých letních dnech musíme rostliny ve sklenících či zimních zahradách chránit nejen před přílišnou teplotou, ale také před ostrým slunečním zářením. Nutnost zastínění závisí nejen na tom co, ale také kde a jak pěstujeme.

  • Střih a tvarování buxusu

    Triky pro střih a tvarování buxusu

    , 0 komentářů

    Buxus je oblíbeným keřem všech, kteří touží po tvarování keřů v zahradě. V parcích z něj bývají vystříhány nejen geometrické tvary, ale i zvířecí či lidské postavy. Prozradíme vám několik triků na jeho tvarování. Jen nečekejte, že na první pokus vystříháte veverku či slona. Takové kreace bývají dílem profesionálů.

  • fenykl obecný se pěstuje jako lahůdková zelenina

    Řapíkatý fenykl jako lahůdková zelenina

    , 1 komentář

    Příležitostí k výsevům zeleniny je počátkem léta podstatně méně než na jaře. Máte uvolněné záhony po sklizni rané zeleniny a chuť experimentovat? Zkuste pěstovat řapíkatý fenykl. Zatímco u nás je tato lahůdková zelenina poměrně málo známá, ve francouzské i italské kuchyni patří k velmi oblíbeným.

  • cibulové a česnekové copy jsou velmi dekorativní

    Jak uplést česnekové a cibulové copy

    , 0 komentářů

    Zhotovení dokonale vypadajícího česnekového nebo cibulového copu není snadné. Připravte se na to, že napoprvé to nejspíš nebude výstavní kus. Ale pokud se nechcete prodejem copů živit, ale pouze si s nimi přizdobit kuchyň, pak to určitě zkuste.

  • Bohaté keře šalvěje

    Domácí šalvějový čaj

    , 0 komentářů

    Bylinné čaje připravujeme prakticky v každém ročním období zejména kvůli jejich léčivým účinkům. Některé můžete popíjet preventivně téměř bez omezení, jiné je vhodné používat zejména při akutních potížích a k pravidelnému užívání se nedoporučují. Šalvějový čaj patří k těm druhům bylin, které se ke každodennímu dlouhodobému pití nehodí, přesto má v léčitelství své nezastupitelné místo. Příprava lahodného šálku šalvějového čaje mnoho času nezabere.