květy vykvétají u šeříků na loňském dřevěNaštěstí šeříky (Syringa) patří k dřevinám, které snášejí i velmi radikální řez. Poradíme vám, kdy a jak nejlépe zahájit proměnu přerostlého stromu (keře). Pokud bychom nezasahovali, mohou šeříky dorůst výšky 6 – 7 metrů, což může být pro menší zahrádky příliš. Zvláštní pozornost bychom měli věnovat roubovaným šeříkům. U těch je možné provádět řez vždy až nad místem roubování, jinak bychom se připravili o atraktivní květy daného kultivaru.



Jak a kdy řezat šeřík

Nejvhodnější čas pro radikální zásah, tzv. zpětný řez, je v případě šeříku říjen, tedy čas po skončení vegetačního období. Pokud se šeříky správně neprořezávají, mají tendenci se vytahovat a vyholovat. Pro dobré rozvětvení keřů a vyšší násadu květů je pravidelný řez důležitý. Šeříky dobře obrážejí a na nových výhonech bohatě nakvétají.

Nikdy však není vhodné ořezat celý keř najednou. Šeříky vykvétají na loňském dřevě. Pokud se nechceme v budoucnu připravit o květy, je třeba provádět řez postupně. Nejlépe, když v rámci omlazovacího procesu keř ořežeme během 3 až 5 let. Začít bychom měli v srdci keře a postupovat ke krajům. Větve seřízneme do výšky přibližně 30 - 40 cm. Řez provádíme vždy nad očkem směřujícím ven.

šeříky mají tendenci se vytahovat a vyholovat

Energie z hlubokého řezu šeříku

Je potřeba počítat s tím, že ořezání v šeříku probudí velkou vlnu energie, která rostlinu přiměje k tvorbě obrostu. Hluboký zpětný řez provádíme pouze u dřevin s rozvitým kořenovým systémem, tedy až několik let po výsadbě. Řez provádíme ve dnech, kdy teplota neklesá pod nulu a je sucho. Ve vlhkých podmínkách hrozí rozvoj houbových onemocnění. samozřejmostí by mělo být kvalitní nabroušené nářadí. Ideální je stav, kdy od země roste 5 – 7 kmínků. Každoročně na podzim některý z nich odřízneme a keř se bude postupně zmlazovat.

Pokud řežeme tlusté větve až téměř ke kmeni (tzv. řez na babku), vznikají velké řezné rány. Ty je vhodné začistit nožíkem, případně přetřít balzámem. Po zákroku okolo dřeviny rozložíme kvalitní kompost a vrstvu mulče, která pomůže zadržet vláhu a omezí růst plevele.