Pěstujeme citrusy

Slovo citrus pochází z latinského slova cedrus (starořecky kedros). Jedná se o rostliny, kterým se výborně daří v oblasti středozemního klimatu. Oplývají silně vonícím dřevem i listy a tuhá vnější kůra plodů nabývá mnoha barevných odstínů. Pod ní se nachází měkký vláknitý obal a uvnitř šťavnatá dužina se semeny. U spotřebitelů jsou však velmi oblíbené odrůdy, vyšlechtěné bez jader. Bezsemenné plody vyrostou, jestliže vzniknou bez oplodnění semeníku (proces je botanicky označován jako partenokarpie). Semena v plodech neklíčí nebo úplně chybějí. Takové rostliny se rozmnožují vegetativně.



Nároky pro pěstování citrusů

  • Citrusy potřebují ke svému životu především velké množství minerálních látek. Jsou to rostliny choulostivé na podnebí, nízké teploty a větrné počasí jim zrovna nesvědčí. Preferují stálejší tepelné podmínky, kolem 22-25°C, v nichž mohou s kratším obdobím vegetačního klidu kvést a plodit po větší část roku. Zimu venku v našich lokalitách těžko přežijí. Při venkovním pěstování zamrzají, jakmile teploty klesnou k bodu mrazu. Nejrychleji dochází k poškození mrazem u citroníků a cedrátů, relativně odolnější bývají pomerančovníky a mandarinkovníky. Naopak v teplém a vlhkém prostředí dosahují plody nebývalé kvality.
  • Základem úspěšného pěstování citroníku nebo jiného citrusového keře je kvalitní, dobře propustný a na živiny bohatý substrát, nejlépe s neutrální půdní reakcí. Mírně kyselá půda citrusům také nevadí, ale při velkém podílu zhutnělé hlíny byste se kvalitního ovoce pravděpodobně nedočkali. Během vegetace citrusy přihnojujeme speciálními hnojivy.
  • Pravidelná a správně dávkovaná zálivka dle intenzity slunečního svitu a umístění keře: citroník nesmí nikdy vyschnout. Ovšem opačný extrém, kdy květináč stojí ve vodě, je pro tyto rostliny také škodlivý. Nadbytečné přemokření poškozuje kořenový bal a vyplavuje nezbytné minerální živiny. Potíže se zálivkou lze dobře vyřešit za pomoci kvalitní drenáže na dně květináče. Dopřejte citrusům také lehké rosení, aby se zachovávala vzdušná vlhkost.
  • Velkou výhodou je odolnost citrusů vůči chorobám a škůdcům. Výjimečně se mohou objevit na listech černé skvrny, které signalizují výskyt hmyzu – svilušky či puklice. Pro tuto situaci většinou postačí nezávadné postřiky na bázi olejů.

Kam vysadit citroník

pěstování citroníku v nádobě

Bývá to výhodné řešení, lze tak snadněji zabezpečit dobré tepelné podmínky v zimním chladném období. Citrusům svědčí pobyt venku na zahradě nebo terase od jara do podzimu, celoročně uzavřené prostory jim příliš nevyhovují. Milují světlo a čerstvý vzduch, potřebují však i stínění, jižně orientovaná terasa s vysokými teplotami těmto rostlinám neprospěje. K bytovému pěstování jsou vhodné jen některé odrůdy, např. citroník Meyer.

Zimní odpočinek: co s citrusy přes zimu?

Kdybyste citrusy nenechávali přes zimu odpočinout v chladu a s minimální zálivkou, brzy ztratí svou vitalitu a po několika letech mohou zajít. Zimování provádíme při nižších teplotách, nejvíce do 15°C. Jsou-li vaše nádobové citrusy venku na zahradě, je nutné je přenést do chladné místnosti již při poklesu venkovní teploty pod 7°C.

I v zimním období pamatujeme na živiny a rostliny občas přihnojíme. Na jaře keř či stromek přivykáme postupně, největší chybou by byl rychlý přesun citrusu bez předchozí pozvolné adaptace. Vyčkáme, až s jistotou pominou jarní mrazíky, a pak rostlinu přemístíme nejdříve do polostínu, na sluníčko ji zvykáme velmi pomalu. Mohlo by dojít k popálení listů a k postupnému odumření.

Kdy opadávají listy citroníku

Nejedná-li se o opadavý druh citroníku, který shazuje listy pravidelně před obdobím zimního odpočinku a na jaře opět obrazí, mnoho pěstitelů úbytek listů zaskočí. Signalizuje, že něco není v pořádku. Nejčastěji tento jev nastává při nedostatečné adaptaci citrusu po zimním klidu. Rychlé přemístění rostliny z chladu do tepla může způsobit tepelný šok a následné poničení. Opadávaní listů není výjimkou také v případě hniloby kořenového systému či nedostatečné výživy.