• tulipán ze skupiny třepenitých

    Jak nakoupit ty nejlepší tulipány?

    , 0 komentářů

    Na výsadbu tulipánů máme ještě docela dost času. Do země by jejich cibule měly přijít v průběhu září a října. Pokud si chcete příští jaro zpestřit zahradu tulipány zajímavých tvarů a atraktivních barev, přichází nejvhodnější čas na jejich nákup. Poradíme vám, podle čeho vybírat v moři tulipánových cibulek.

  • sáčky naplněné sušenými levandulovými květy zapudí šatní moly

    Čím provonět skříně a prádelníky?

    , 0 komentářů

    K osvědčeným rostlinám, které se používají k ochraně šatníků před návštěvou šatních molů, patří levandule, především její sušené květy. Představíme vám i další přírodniny, které provoní a zároveň pomohou ochránit vaše skříně a prádelníky.

  • v zahrádkách se snažíme o co nejrannější sklizeň brambor

    Kdy sklízet brambory

    , 0 komentářů

    Sklizeň brambor na polích vrcholí na Vysočině většinou počátkem října. Charakteristický dým bramborové natě tak máme spojený s počátkem podzimu. Při pěstování na zahrádkách však dáváme přednost pěstování odrůd s co nejčasnější sklizní. Poradíme vám, jak poznat vhodný čas pro sklizeň brambor i to, jak se o ně před uskladněním postarat.

  • při pěstování ibišku syrského ze semen několik let čekáte na výsledek

    Množení venkovních ibišků

    , 2 komentáře

    Možná také pokukujete ve svém sousedství po pěkně rostlém a bohatě kvetoucím keři venkovního ibišku. Od pokukování je to pak někdy jen krůček k touze mít právě takový keř. Množení těchto ibišků není úplně snadné a ne každý způsob vede k vytouženému cíli – tedy k rostlině, která bude mít stejné květy jako mateřská rostlina.

  • chloróza se často objevuje na maliníku

    Chlorózy a co všechno je může způsobit

    , 0 komentářů

    Možná jste na některých rostlinách objevili nápadně zežloutlé listy, kterým zůstala zelená jen žilnatina. Tímhle způsobem dávají rostliny najevo, že s jejich výživou není něco v pořádku. Onemocnění se odborně nazývá chloróza, lidově žloutenka či blednička.

  • Vosy řadíme do skupiny tzv. sociálního hmyzu

    Vosy na zahradě a jak likvidovat vosí hnízdo

    , 0 komentářů

    S příchodem teplého letního počasí se každoročně začne objevovat obávaný všudypřítomný hmyz z čeledi sršňovitých. Ano, jsou to nenáviděné a proklínané vosy, které dovedou pokazit rodinnou pohodu i nejedno příjemné venkovní posezení s přáteli. Jak se proti nim bránit? Nabízíme několik ověřených rad, jak výskyt vos omezit a jak bezpečně postupovat v případě likvidace vosího hnízda.

  • housenky zavíječe zimosrázového dorůstají délky až 4 cm

    Housenky zavíječe likvidují buxusy

    , 1135 komentářů

    Buxusy patří k velmi oblíbeným dřevinám pěstovaným nejen v soukromých zahradách, ale i v rozlehlých zámeckých parcích. Nejčastěji tvoří živé ploty. Stále větší oblibě se také těší speciální živé sochy, známé jako topiary. Bohužel se v Evropě v posledních letech šíři škůdce buxusů, který tu nemá přirozené nepřátele: zavíječ zimostrázový.

  • bršlice kozí noha jako úporný plevel

    Bršlice kozí noha nemusí být jen protivný plevel

    , 2 komentáře

    Vypudit bršlici ze zahrady bývá zapeklitý oříšek. Dokonce to někdy vypadá, že čím více se o její likvidaci snažíme, o to lépe se jí daří. Což takhle vzít ji na milost a přidat ji do svého jídelníčku? A nebo zvolit ozdobnou formu, která dodá původně zaplevelenému koutu šmrnc svými dvoubarevnými listy?