Violka vonná neboli fialka

Pokud se někde fialkám daří, dovedou počátkem jara vytvořit bohatě kvetoucí koberce fialových květů. Asi nejznámější violkou u nás je violka vonná (Viola odorata), známá jako fialka. V České republice je tento druh patrně nepůvodní. Protože se fialky hojně pěstovaly už od středověku jako okrasná rostlina, na mnoha místech zdomácněly.



Vůně fialek, která okouzlila Marlene Dietrichovou

Díky téměř stoleté tradici výroby v berlínské manufaktuře můžete i dnes přivonět k parfému, který si oblíbila Marlene Dietrichová. V nabídce manufaktury je parfém fialka představen jako sladký, výrazný a umíněný. Herečka si parfém intenzivní fialkové vůně se svěžím tónem zeleného dřeva oblíbila v dobách svého berlínského působení, koncem 20. let 20. století.

Fialka místo třešničky na dortu

Květy fialek dobře vypadají zamrazené v ledových kostkách a používají se také k přizdobení zmrzliny, salátů či dezertů. Proslazené květy fialek dodávají chuť cukrovinkám a likérům, spolu s listy se přidávají do salátů. Stále větší oblibě při přípravě dezertů se těší kandované květy fialek. Buď můžete koupit takto upravené květy již hotové a nebo zkusit jejich výrobu vlastními silami. Rozhodnete-li se fialky ochutnat, pak vynechte květiny s ovadlými lísky, vybledlé či uzavřené. Měly by být rozvité, abyste si je dobře prohlédli. Nedozrálé květy chutnají hořce nebo trpce, podobně jako přezrálé. 

  • květy fialek potřete cukrovým sirupem a lehce poprašte moučkovým cukrem. Za mírné teploty dosušte v troubě.
  • bílek lehce promíchejte vidličkou, ale tak, aby nepěnil. Čerstvé květy fialek potřete bílkem a pocukrujte moučkovým cukrem. Pocukrované květy rozložte na pečicí papír. V případě potřeby upravte tvar květu. Dosoušejte při pokojové teplotě, případně v troubě (teplota by neměla přesáhnout 50 °C).