• Pěstování dýní

    Kde a jak pěstovat dýni

    , 0 komentářů

    Důvodů k pěstování dýní najdeme opravdu hodně. V první řadě jsou dýně nenáročné rostliny, které vyrostou i při minimálním úsilí téměř kdekoliv. Oblíbenost dýní stoupá také díky zdravotním přínosům pro lidské tělo, díky snadné kuchyňské úpravě a v neposlední řadě ji umocňují i rozmanité možnosti dekorativního využití. V následujícím článku najdete informace, jak postupovat při pěstování dýní, aby úroda co nejlépe odpovídala Vašim přáním a představám.

  • před kuchyňským zpracováním je třeba řapíky rebarbory oloupat

    Co s nadbytkem rebarbory?

    , 0 komentářů

    Vyrostl vám na zahradě nadbytek rebarbory? A nebo vám někdo daroval tolik řapíků, že je nedokážete v dohledné době zkonzumovat? Pak si reveň schovejte na časy, kdy bude o čerstvé ovoce ze zahrady nouze.

  • k sušení se hodí méně otevřené květy pivoňky

    Jak usušit pivoňky?

    , 0 komentářů

    Bohatě kvetoucí keře pivoněk každoročně koncem jara zdobí množství zahrad. Pokud květy ve správný čas uřízneme a dobře usušíme, můžeme si jejich krásu užívat až do příští sezóny.

  • termíny postřiků je důležité zapisovat

    Co nechcete zapomenout, zapište

    , 0 komentářů

    Ideální rada co všechno si o zahradě zapisovat neexistuje. Každý si musí najít svou cestu. Nabízíme několik rad, které vám mohou péči o zahradu v budoucnu usnadnit. Třeba se vám některá z nich bude hodit. Pokud se naučíte dobře pozorovat život na zahradě, snáze zjistíte, proč to či ono neroste jak jste si představovali.

  • bazalky mají různé barvy a tvary

    Jak mít bazalku vždy po ruce

    , 0 komentářů

    Bazalka patří ke stále oblíbenějším druhům koření. I ti, kteří nemají vlastní zahradu či to do ní mají daleko, se mohou těšit z čerstvé bazalky. Velmi snadno ji můžeme pěstovat nejen na balkoně, ale dokonce i v květináči za oknem. Jen je dobré se poohlédnout po druhu, který je pro pěstování v nádobách nejvhodnější.

  • hvězdnice alpská Aster alpinus

    Jak prodloužit život hvězdnici alpské

    , 0 komentářů

    Hvězdnice alpská patří ke kriticky ohroženým druhům. Ve volné přírodě totiž roste pouze tam, kde od doby ledové nikdy nebyl žádný les. Největší pravděpodobnost na setkání s ní máte kousek od severočeské Bíliny, na vrchu Bořeň. Právě Bořeň patří k pěti posledním lokalitám u nás, kde můžete tuto vzácnou rostlinu obdivovat. Proto si vysloužila přezdívku bořeňská astra.

  • mladá rostlina fazolu obecného

    Ideální čas na výsev fazolí prozradí teploměr

    , 0 komentářů

    S fazolemi do země nespěchejte. Jestli něco nemají rády, pak to jsou nízké teploty. Nejsou na ně ze své domoviny zvyklé. A zdá se, že ani šlechtitelé na tom zatím nic nedokáží změnit. Nezbývá, než počkat, až teplota půdy nebude klesat pod 10 stupňů Celsia.

  • majoránka zahradní

    Máte rádi majoránku? Vypěstujte si vlastní

    , 0 komentářů

    Zatímco některé bylinky i u nás dobře přezimují a bohatě se rozrůstají, pro jiné je naše podnebí v zimním období příliš chladné. Ty pak musíme každoročně pěstovat znovu. K takovým patří právě majoránka. Jenže bez ní by bramboračka nebyla bramboračkou, podobně jako by její chuť a vůně citelně chyběla v bramborácích či zabijačkových pochoutkách.