Kdy sklízet česnek

Česnek sklízíme v létě, obvykle od začátku června do poloviny srpna. Záleží na odrůdě a průběhu vegetace (dozrává za 16 – 36 týdnů po výsadbě). K nejranějším odrůdám patří Bjetin a Anton, nejdéle zraje Benátčan. Z menších ploch můžeme česnek sklízet snadno vytahováním rostlin, případně s pomocí vidlí nebo rýče.
  • Česneky nepaličáky (mají nepravidelně uskupené stroužky) bychom měli sklízet tehdy, když má přibližně polovina rostlin polehlou nať. V době sklizně mají mít 3-4 slupky.
  • Česneky paličáky (mají stroužky pravidelně rozmístěné okolo tuhého středu) by měly opustit záhon v době, kdy jim zbývá pět dužnatých listů a mají 4-5 slupek.

Sušení: nať česneku po sklizni neodstraňujeme

sušení česneku po sklizniČesnek sušíme s natí nebo alespoň s její podstatnou částí. Zvlášť pokud budeme chtít uplést česnekový cop, pak nať neodstraňujeme. Předností copů je velmi dobrá skladovatelnost a úspora místa. Česnekové copy se pletou různým způsobem (klasické pletení, zaplétání, přikládání) do různých tvarů (cop, hrozen, koule). Velmi dekorativně působí přizdobení copu sušenými rostlinami. Rady a inspiraci na pletení copů najdete v článku Jak uplést česnekové a cibulové copy.



Rostliny určené k sušení svážeme po 10-20 kusech a rozvěsíme na zastíněné místo s dobrým prouděním vzduchu. Pokud takové místo nemáme, rozložíme je v tenké vrstvě na dřevěné či hliněné podlahy půd nebo na rošty. V dobrých podmínkách sušení česneku trvá přibližně měsíc.

Pokud nechceme česnek splétat do copů, pak po vysušení nať zkrátíme asi na 3 cm nad cibulí (nepaličáky zalomením, paličáky odstřižením nůžkami), kořeny zkrátíme asi na 0,5 cm.

Skladování sklizeného česneku

copy z cibule, česneku a sušených rostlinSprávně sklizený, usušený a skladovaný česnek může vydržet až do příští úrody. Ideální podmínky pro skladování:

  • zavěšení v průvanu či skladování v prodyšných obalech na dobře větraném místě
  • nenechávat ve velkých mrazech (vhodná je teplota kolem nuly)

Při sklizni česneku připravujeme vlastní sadbu

česnek pro další sadbuZa určitých okolností si můžeme sadbu česneku připravit sami. Důležité je, aby náš česnek netrpěl žádnými chorobami. Pokud jsme s ním spokojeni jak s chutí, tak výnosem, není to nic složitého. Jan Kozák, přední šlechtitel česneku, doporučuje dodržet čtyři jednoduchá pravidla:

  • česnek určený pro sadbu vybíráme hned při sklizni
  • volíme dobře vyvinuté zdravé rostliny
  • vybíráme mírně nadprůměrnou velikost
  • sušíme, čistíme a skladujeme samostatně