Výběr vhodné odrůdy rajčat

nejtěžší plody mohou vážit až půl kilogramuMezi zeleninami u nás patří pěstování rajčat k nejoblíbenějším. Tomu odpovídá i široká nabídka odrůd. Ve státní odrůdové knize bylo v roce 2013 zapsáno 37 odrůd keříčkových rajčat a 43 odrůd tyčkových. Velké množství jich nabízejí šlechtitelské firmy SEMO Smržice a Moravoseed Mikulov.



Hlavní rozhodnutí pro výběr odrůdy závisí na podmínkách, které pro pěstování máme (zahrada nebo pole, fóliovník, skleník, balkon). Na výběr máme z tyčkových nebo keříčkových rajčat. Odrůdy vhodné pro pěstování na balkoně uvádějí někteří prodejci semen jako samostatné, jindy je najdete mezi keříčkovými.

Odrůdu rajčat můžeme vybírat podle:

  • ranosti (velmi rané, rané, polorané, polopozdní)
  • vzrůstu (kompaktní, polorozkladitý, rozkladitý, převislý, střední vyšší)
  • vhodnosti prostoru, který máme k dispozici pro pěstování (pole, fóliovník, skleník)
  • dále můžeme při výběru zvažovat vlastnosti plodu. Tedy jeho tvar (kulovitý, ploše kulovitý, biftekový, srdčitý, oválný, hruškovitý, olivový), pevnost (pevný, střední, měkčí), odolnost k praskání (velmi vysoká, vysoká, střední, nízká), hmotnost (12 - 500 g), skladovatelnost (dlouhá, střední, slabá), vhodnost pro přímý konzum či zpracování.

Na co všechno je třeba dát si pozor při nákupu semen, shrnuje článek Než se vypravíte nakupovat semena Pokud máte chuť zkusit pěstovat nějakou méně tradiční odrůdu, pak se zkuste porozhlédnout, zda ve vaší blízkosti nefunguje některá z poboček Semínkoven. Tam neseženete nově vyšlechtěné hybridní druhy, ale naopak, léty prověřené krajové či divoké odrůdy.

Výsev rajčat pro předpěstování

Rajče jedlé (Lycopersicon esculentum), někdy též označované jako rajče lilek (Solanum lycopersicum) má vegetační dobu 150 dní. Abychom se dočkali plodů co nejdříve, je vhodné v našich podmínkách sazenice předpěstovat.

Kdy? S předpěstováním začínáme počátkem března. Do fóliovníků můžeme předpěstované rostliny vysazovat v druhé polovině dubna, na venkovní stanoviště vysazujeme otužené rostliny až ve druhé polovině května. Tedy až když pomine nebezpečí přízemních mrazíků. Ideální sadba by měla mít osm pravých listů s dobře vyvinutým prvním květenstvím a výšku přibližně 25 cm.

Kam rajčata vysadit?

  • zahradnický substrát pro výsev a množení. Před výsevem zeminu propaříme. Tím odstraníme veškeré zárodky nemocí nebo drobných savých škůdců. K propaření je třeba 90 - 100 °C po dobu zhruba deseti minut. Nepropařený substrát je možné použít, ale zvyšuje se tím riziko napadení rostlin houbovou chorobou (tzv. padání klíčních rostlin).
    rašelinové květináče s předpěstovanou sadbouKdyž se objeví dva pravé listy, je vhodný čas sazeničky přepíchnout (přepikýrovat) do kelímku či malého květináče o rozměrech minimálně 8 x 8 cm. Zvolit můžeme květináč plastový nebo lisovaný z rašeliny. S ním rostlinu vysadíme na záhon, aniž dojde k poškození kořenového systému. Často se používají také různé umělohmotné kelímky. V nich nesmíme zapomenout zhotovit otvor pro odtok přebytečné vody.
  • rašelinové tablety (Jiffy 7 či jim podobné). V takovém případě nemusíme nic propařovat. Tabletu Jiffy vložíme do misky, nebo pařníku a zalijeme vodou a necháme ji nabobtnat (nejlépe v odstáté vodě přibližně 5 minut). Pak už můžeme vysévat. I takto vyseté rostliny přesadíme. U jiffů je dobré před přesazením opatrně nastřihnout síťku, která drží kořenáček pohromadě.

Jak vysadit rajčata?

  • Semena vyséváme řídce, aby rostliny měly dostatečný prostor pro vytváření kořenů. Výsev lehce zasypeme pískem, nevadí, když osivo bude vidět. K výsevům můžeme použít specielní výsevní miniskleník, jehož součástí bývá i víko s větracími otvory. Použít ale můžeme i jinou vhodnou nádobu, kterou zpočátku překryjeme igelitem.
  • Pro zlepšení kvality předpěstovaných sazenic semena před výsevem namočíme do roztoku lignohumátu. Někdo doporučuje namáčet 2 hodiny, ale je možné nechat semena v roztoku i do druhého dne. Před výsevem je ale dobře osušíme. Zbylý roztok využije k rosení a zálivce rostlin.

Nezapomeňte na zdánlivé samozřejmosti: vodu a světlo

Mezi nejčastější chyby při domácím pěstování sadby patří vedle použití nevhodného substrátu také přílišná či nedostatečná zálivka a nevhodné osvětlení či teplota. Pokud umístíme rostliny příliš daleko od okna, budou se zbytečně vytahovat a budou velmi křehké.

Než začne výsev rajčat růst, jsou vhodné vyšší teploty (22 – 24 °C). Po vyklíčení je důležitý dostatek rozptýleného světla. Proto zvolíme co nejsvětlejší místo (okenní parapet, pokud možno bez ostrého slunce a zastínění záclonami). Teplotu můžeme snížit na 18 – 20 °C.