fazole mnoha barev a velikostíMezi významné luštěniny, někdy též luskoviny, patří fazol, pěstovaný pro suchá semena. Ať už pěstujete fazol keříčkový nebo tyčkový, měli byste si čas sklizně dobře pohlídat. Důležité je vědět, jakou odrůdu pěstujete.



V našich podmínkách se nejčastěji pěstují fazole pro sklizeň lusků. Některé odrůdy fazolu obecného (Phaseolus vulgaris), např. Borlotto di vigevano můžete sklízet jak pro lusky, tak i pro zrno. Naopak jiné odrůdy se pěstují výhradně pro zrno (např. Canadian wonder, Carmen, Cannellino). Zrna můžete sklízet i z fazolu šarlatového (Phaseolus coccineus), který se pro své červené a bílé květy často pěstuje i v okrasných částech zahrad.

Kdy začít sklízet fazole?

K prvním signálům, že se blíží konec vegetace rostlin fazolu, patří žloutnoucí a opadávající listy. Lusky postupně zasychají, semena v luscích jsou úplně zralá, vybarvená a tvrdá. Stačí trochu zatřást rostlinou a uslyšíte jak v nich semena chrastí. Zvlášť při slunečných dnech sledujte úrodu fazolu pečlivě. Přezrálé lusky snadno pukají a semena z nich vypadávají do půdy.

Ať už toužíte po získání semen fazolu pro další pěstování a nebo sklízíte suchá semena na další kuchyňské využití, máte dvě možnosti. Úrodu fazolu, který sklízíte na suchá semena, můžete sklízet buď probírkou (to znamená, že sklidíte vždy jen suché lusky a ostatní necháte na rostlinách dozrát), nebo vytržením celých rostlin a dosušením lusků na chráněném místě. Druhá varianta se může hodit hlavně tam, kde nemáte možnost průběžného sledování, například zahrady, kam se dostanete pouze o víkendech. Při rozhodování, jestli je už ideální čas na sklizeň, byste měli zohlednit také na aktuální předpověď počasí. Je zbytečné dozrávající fazoly nechat na záhoně v deštivém počasí.

menší sklizeň fazolí snadno vyluštíme ručně

Jak se luští luštěniny?

zrnokaz může zcela znehodnoti vaši sklizeňKdyž máte lusky otrhané, měli byste je co nejdříve vyloupat (vyluštit). V menším množství to zvládnete snadno ručně, při větším množství můžete lusky vymlátit např. v pytli. Vyluštěná zrna fazolu nechte dosušit – musí být tvrdá. Pokud nemáte pro další skladování dostatečně chladné (a zároveň suché) místo, pro jistotu byste je měli umístit do mrazáku. Právě tímto způsobem v domácích podmínkách snadno zastavíte vývoj zrnokaze. Tento brouk dokáže výrazně poničit sklizená zrna. Více o způsobech ochrany před ním najdete v článku Jak ubránit fazole před zrnokazem

Pokud se rozhodnete pro pěstování fazolu na větší ploše, pak už může být ruční vylupování velmi zdlouhavé. V takovém případě je snadnější použít generacemi prověřenou metodu – zrna vymlátit. Po výmlatu musíte ze zrn odstranit nežádoucí příměsi.