Než přistoupíte k samotné výsadbě, je proto důležité vybrat, jaký stromek do zahrady vysadíte a také zvážit vhodnou odrůdu dle lokality a tepelných podmínek. K tomu účelu fungují specializované školky, jejichž zaměstnanci vám jistě poskytnou potřebné informace o tom, jaké druhy stromků jsou vhodné pro vaši konkrétní zahradu a půdu.



Nákup ovocného stromku pro výsadbu

Malé, nedospělé stromy jsou levnější, snadno se přenášejí, dobře se ujímají a navíc po vysazení rychle rostou. Vhodné je koupit ovocný stromek, jehož kořeny ze sadbového květníku příliš neprorůstají, ani není zarostlý plevelem. Obojí signalizuje, že stromek byl v nádobě příliš dlouho.

Kdy sázet ovocné stromy?

Stromky vypěstované v kontejnerech je možné vysazovat prakticky v průběhu celého roku, pokud není půda zmrzlá nebo přeschlá, podzim je však nejvhodnější období pro výsadbu. Výsadba v chladném podzimním období, v období vegetačního klidu - nejlépe od poloviny října do doby, než je půda promrzlá – jsou pro mladé stromky lepší možnosti k zakořenění a nevysychají.

Zakoupený stromek postavíme s kořeny na několik hodin do nádoby s vodou, lehce odstřihneme případné poškozené či nahnilé kořeny. Před vysazením vyhloubíme dostatečně velkou jámu dle objemu kořenů, do níž zatlučeme kůl (předem ošetřený vhodnou impregnací proti hnilobě) pro podporu mladého stromku. Kůl je potřeba umístit do připravené jámy dříve, než do ní vložíte ovocný stromek, aby se zabránilo poškození kořenů stromku. Stromek pak umístíme do vyhloubené jámy na severní stranu kůlu a hlídáme, aby bylo místo štěpování nad zemí a kořeny nesměřovaly vzhůru. Pak přihazujeme kvalitní zeminu na kořeny a opakovaným lehkým nadzdvihováním a potřásáním stromku dostaneme zeminu i pod kořeny,  až zaplníme celý prostor. Stromek se tak postupně posune o něco výš. Přihodíme trochu zeminy na kořeny, opatrně přimáčkneme, nalijeme do jámy dostatek vody a zaplníme jámu zbylou zemí. Zeminu můžeme vylepšit i vhodným zahradnickým substrátem, který by ovšem neměl tvořit víc jak pětinu objemu.  Poté stromek důkladně zalijeme.

Ochrana ovocného stromu po výsadbě

Mladý stromek ochráníme proti okusu, pokud jej předem opatříme speciálním obalem  z perforovaného plastu nebo jemného drátěného pletiva. A nakonec přivážeme stromek speciálním provazcem volně ke kůlu formou ležaté osmičky tak, aby byl provázek na stromku výš než na kolíku.