Zrnokaz, věrný společník fazolí

Zrnokaz fazolový (Acanthoscelides obtectus) je obávaný škůdce, původem ze Střední Ameriky. Koncem 19. století se společně s dovozem plodin rozšířil do Evropy a pak i do ostatních částí světa. V teplejších oblastech střední Evropy zrnokaz přezimuje i ve volné přírodě. Hlavně se však vyskytuje ve skladovaných vyloupaných fazolích. V jedné fazoli se obvykle vyvíjí více larev. Objevit ho můžete také v semenech hrachu, čočky, bobu, lupiny a jiných bobovitých rostlin.



Zrnokaz fazolový je brouk z čeledi zrnokazovití (Bruchidae). Tito brouci mají krátké zavalité tělo a hlavu mají protaženou v krátký, zkosený nosec. Dospělci měří 3,5 – 5 mm a jsou většinou olivově hnědí s tmavohnědými skvrnami.

zrnokaz fazolová zrna zcela zničí

Jak zrnokaz škodí fazolím?

O způsobu, jakým zrnokaz škodí, napovídá mnoho jeho jméno. Ano, kazí zrna a to velmi důkladně: v jednom zrnu může být až přes 20 vykousaných pravidelných kruhových otvorů. Larvy žírem snižují hmotnost, kvalitu i klíčivost semen.

Oplodněné samičky kladou koncem června vajíčka na povrch zralých lusků. Jedna samička může naklást až 200 vajíček, průměrně však klade kolem 40 vajíček. Vývoj vajíček trvá přibližně 30 – 45 dní. Larvy se vžírají do zrn a posléze se v nich kuklí.

Následná druhá červencová generace ničí již vyluštěná semena. Zrnokaz se může za příznivých podmínek přemnožit i během uskladnění. Vývoj probíhá ve zdánlivě neporušeném semeni, které larva vyžírá uvnitř.

Životní cyklus jedné generace trvá 100 – 110 dní. Během roku může mít zrnokaz 2 - 3 generace. Optimální podmínky pro jeho vývoj jsou teploty kolem 30 °C a relativní vzdušná vlhkost kolem 70%.

zrnokaz může úrodu zcela zničit

Zrnokaze zničí mráz, teplo i chemie

Všechna stádia zrnokaze je možné zlikvidovat chladem (-17 °C po dobu asi 15 hodin) nebo teplem (+60 °C). Všechna stádia jsou citlivá také k razantním fumigantům (pesticidní přípravky v plynném stavu). Tyto přípravky se však k ničení škůdců používají spíše ve velkoskladech. V domácích podmínkách se vyplatí nepodcenit prevenci:

  • sklizené lusky co nejdříve vyluštímefazole skladujeme v chladných místnostech a pravidelně je kontrolujeme
  • důsledně odstraňujeme zbytky semen luštěnin ze spíží a likvidujeme napadené zásoby 
  • nevyséváme luštěniny na loňské stanoviště nebo do jeho blízkosti
  • uklízíme pozůstatky sklizených rostlin
  • nesklizený porost likvidujeme před příchodem zimy
  • semena skladujeme v mrazicím boxu