• babočka bílé C na kvetoucím rozchodníkovci

    Rozchodníky vás potěší celoročně

    , 0 komentářů

    Rozchodníky, respektive rozchodníkovce, patří k rostlinám s minimálními nároky na živiny i vláhu a přesto dovedou nadělat spoustu parády. V současné době se tyto celoročně atraktivní rostliny těší stále větší oblibě pěstitelů. S tím úzce souvisí také úsilí šlechtitelů.

  • pohled skrz lupu děti baví

    Než skončí prázdniny aneb zahrada hrou

    , 1 komentář

    Konec prázdnin už je na dohled a mnoho školáků tráví své poslední prázdninové dny doma. Nucené opakování jakékoli školní látky bývá pro děti nekonečně otravné, ale od televizorů či počítačů se někdy jen nerady odpoutávají. Pro inspiraci nabízíme fotografie, které napoví, jak ty, které už pískoviště nebaví, zaujmout.

  • Pestrolučník krkonošský poradí jak pečovat o bohatě kvetoucí louky

    Seznamte se: pestrolučník krkonošký

    , 0 komentářů

    Pestrolučník krkonošský se objevil v minulých dnech na území Krkonošského národního parku. Tentokrát se však nejedná o nový druh hmyzu či vzácnou rostlinu. Ale o velmi praktickou pomůcku pro všechny, kteří touží něco udělat pro bohatě kvetoucí horské louky.

  • tradice zelených střech má kořeny ve Skandinávii

    Zelená střecha nemusí být nedostižná

    , 0 komentářů

    Možná vám zelená střecha přijde jako nádherné, ale finančně poněkud nedosažitelné řešení. Ozeleněná plocha však nemusí být nutně jen na střeše domu. Bude-li mít dostatečnou nosnost, můžete oživit třeba střechu garáže nebo jiné menší zahradní stavby. Prozradíme vám také, jak důmyslně své střechy pokrývali bájní Vikingové v dobách, kdy nebylo možné koupit izolaci ani vhodný pěstební substrát.

  • vyzdobte chalupu sušenými květy

    Usušte si vzpomínky na léto

    , 0 komentářů

    Také je vám líto, že když se po týdnu vracíte na své oblíbené víkendové místo a některé květy už jsou dávno povadlé? Prodlužte jim život usušením. Zároveň jejich vhodným umístěním příjemně zpestříte i prostor, který by šel vyzdobit jen obtížně. Pár svazků s květy či listy bude slušet zvlášť těm stavením, která mají zahradu vyladěnou do venkovského stylu.

  • nabídněte dětem různé povrchy pro bosou chůzi

    Zahrada pro bosé nohy

    , 1 komentář

    Chodit na boso je zdravé. Jenže zkuste se v dnešní době někde jen tak proběhnout bosou nohou. Ve volném terénu je to už téměř nemožné. Riziko, že šlápneme na ostrý předmět a poraníme si chodidlo je tak velké, že bosi chodíme jen velmi výjimečně. Na zahradě zas číhá nebezpečí v podobě bodavého hmyzu.

  • strašáci z polí pomalu mizí

    Strašák do zelí, vinohradu i rýžového pole

    , 0 komentářů

    Ať hlídá políčko zelí před zajíci nebo vinohrad před špačky, princip je vždy stejný. Někdo nebo něco se snaží ochránit úrodu před nezvanými hosty. Na velkých plochách dnes vítězí technická řešení v podobě akustických plašičů a tak strašákům hrozí vyhynutí či hledání nové role.

  • polštářek s peckami můžeme používat nahřátý i vychlazený podle potřeby

    Nahřívací polštáře z třešňových pecek

    , 1 komentář

    Pecky končí většinou v odpadu. V případě třešní nebo višní je však můžeme skvěle využít. Poradíme vám jak z nich připravit originální dárek pro vaše blízké. Pecky spolehlivě poslouží jako náplň nahřívacích polštářků.