kartadérie je známá jako pampová trávaK nejvýraznějším okrasným travám patří kortadérie dvoudomá (Cortaderia selloana), známá spíše pod názvem pampová tráva či pampas. Její chocholovitá květenství se skvěle vyjímají na tmavě zeleném pozadí. Zvlášť majestátně působí, pokud ji prosvítí slunce.



Kortadérii vysazujeme do pozadí trvalkového záhonu či prostoru osázeného travinami. Velmi dobře se vyjímá také na břehu zahradního jezírka. V dostatečně prostorné zahradě se skvěle uplatní jako solitér. Kultivar volíme nejen s ohledem na výšku rostlin, ale také podle barvy květenství. Nejčastěji se pěstují rostliny kvetoucí bíle nebo růžově.

O titul nejbarevnější okrasná tráva v podzimním období může směle bojovat exotický lalang válcovitý (Imperata cylindrica), konkrétně kultivar Red Baron (někdy označována jako Rubra). Díky tmavě rudému zbarvení si vysloužil přezdívku krvavá tráva.

Počátkem vegetačního období jsou listy lalangu žlutě zelené, červená je přítomná pouze na špičkách listů. S nastupujícím létem červené barvy přibývá a počátkem podzimu už je většina listové plochy tmavě rudá. Podmínkou skutečně sytého zbarvení je jeho umístění na slunečném místě.

krvavá tráva je na podzim nepřehlédnutelná

Lalang vynikne ve větší ploše. Skvěle se hodí jako předěl mezi trávníkem a záhony, ale své místo najde i v trvalkovém záhoně. Jeho barevný kontrast zvlášť dobře vynikne vedle žlutě panašovaných travin. Naopak není vhodné jej kvůli výraznosti vysazovat v blízkosti jiných výrazných rostlin.

vyšlechtěné metlice najedou uplatnění v trvalkových záhonech

Své místo v přírodně laděných výsadbách mají i méně výrazné druhy trav. Například kultivary metlice trsnaté (Deschampsia caespitosa) bývají skvělými společníky trvalek i letniček. Zajímavě vypadají také v blízkosti vřesů a vřesovců.

Na menším prostoru nadělá spoustu parády dochan psárkovitý (Pennisetum alopecuroides), známý jako vousatec. Kvetoucí dochany ze všeho nejvíc připomínají jakési miniaturní fontány, odtud anglický název dwarf fountain grass.

dochan získal přezdívku vousate či fontánová tráva