Při pohledu na zvlášť pěkné kvetoucí exempláře pampové trávy (Cortaderia selloana) leckdo zatouží mít ji na své zahradě také. Čím menší úsilí věnujeme výběru rostliny a jejímu vhodnému umístění, tím větší bývá zklamání. Často se přihodí, že když už se konečně květů dočkáme, nejsou tak krásné jako na fotografiích či v sousedních zahradách. Navíc mnohdy dochází i k poškození rostliny během zimního období. Není divu, že negativní zkušenosti mnohé zahrádkáře od pěstování pampové trávy odradí.



Semena nebo předpěstovaná pampová tráva?

Záleží na vás, jak dlouho chcete čekat a jak moc si chcete "pojistit" opravdu krásná květenství. Kortadérie patří mezi dvoudomé rostliny. Na trhu jsou nejčastěji nabízeny rostliny předpěstované ze semen. V jejich případě se květů dočkáte až za několik let. A pak teprve třeba zjistíte, že jste si zakoupili samčí rostlinu, která nemá tak krásná květenství jako rostliny samičí (ty mají květenství huňatější a déle kvetou). V zahradních centrech můžete koupit pampovou trávu v kontejnerech třeba i v letním období. Ale protože zimní měsíce jsou pro pampovou trávu nejnáročnější, je mnohem vhodnější počkat s nákupem a výsadbou až na jaro.

Další možností je zakoupit semena a zkusit pěstovat tuto okrasnou trávu vlastními silami už od začátku. Semena se prodávají v kolekci duo line a vysévají se v dubnu. V jednom sáčku jsou semena rostlin s růžovými i bílými květenstvími (pink a white). Osivo ve směsi je barevně odlišeno. S ohledem na prostorové nároky kortadérie (zabírá prostor nejen do výšky, ale také do šířky) to není zrovna praktické řešení v případě, že nemáte velkou zahradu a potřebujete jednu hezkou rostlinu.

Záruku získání nejkvalitnější rostliny máte, pokud si pampovou trávu zakoupíte ve specializovaném zahradním centru, kde ji množí vegetativně. Takováto rostlina sice stojí o něco více než kortadérie ze semen, ale zvlášť pokud má být výrazným prvkem ve vaší zahradě, je vhodné při nákupu nešetřit za každou cenu. Dalším možným řešením je získat pampas od někoho, kdo už na zahradě hezký exemplář pěstuje. K dělení trsů pampové trávy je nejvhodnější duben, když se teploty pohybují mezi 13 až 18 °C.

pampová tráva patří k oblíbeným solitérám

Příliš vody kortadériím škodí

Pampové trávy dokáže zahubit přílišná vlhkost, zvlášť v zimních měsících. Při výběru vhodného umístění v zahradě vezměte v potaz nejen to, kde to bude vzrostlému trsu pampové trávy slušet, ale kde co nejlépe splníte nároky pro její úspěšný růst. Asi nejdůležitější je, aby stanoviště bylo chráněné před větrem, aby měl pampas dostatek prostoru k rozrůstání a v neposlední řadě nesmí být místo příliš vlhké.

Na hůře propustných půdách vytvořte před sázením na dně jámy drenážní vrstvu. S ohledem na mohutnost pampové trávy připravte jámu na ploše 1 m2 hlubokou 60 – 80 cm. Na její dno nasypte drenážní vrstvu ze štěrku či kačírku. Půdu obohaťte kompostem, případně přimíchejte i trochu písku.

pampová tráva se postarala o působivé orámování koutu s lavičkou

Péče o pampovou trávu

Před zimou odstřihněte květenství, listy svažte a stočte do uzlu. Kořeny obložte propustným materiálem (chvojím, listím či netkanou textilií). Další variantou ochrany jsou různé kryty, které zabrání zatékání vody do rostliny, ale zároveň jí umožní dýchat. Ať už je to jakýsi stan – netkaná textilie natažená na dřevěném rámu či kostře z drátěného pletiva; velký plastový květináč s navrtanými větracími otvory po stranách, či izolace s využitím polystyrénových desek.

Na jaře suché stvoly a listy uřízněte asi 20 cm nad zemí. Pracujte v rukavicích, abyste se nezranili od ostrých stébel. Při tomto ošetření je třeba dávat pozor, abyste nepoškodili nové pupeny. Kortadérie raší později (konec dubna až květen). Proto pokud hned z jara neobrazí, počkejte s ostříháním suchých listů až do konce května.