• kopřiva dvoudomá má řadu využití

    Kopřiv se nezbavujte, vemte je na milost

    , 0 komentářů

    Kopřiva dvoudomá určitě není klasická zahradní květina. Přesto existuje celá řada dobrých důvodů, proč by v zahradě neměla chybět. Nemusí růst na čestném místě, klidně jí může patřit odlehlý zahradní kout, ale určitě se ji nesnažte vystrnadit za každou cenu. Užitek z ní totiž můžete mít nejen v době rašení prvních lístků, ale celý rok.

  • Šalvěj ozdobí zděné prvky v zahradě

    Vypěstujte si domácí šalvěj

    , 0 komentářů

    Léčivá síla bylinek je díky množství účinných substancí známá po staletí, neboť aktivní látky v nich obsažené působí na lidské zdraví. Navíc plní mnoho dalších užitečných funkcí, pro které byliny pěstujeme v okrasných zahradách nebo třeba jen v truhlíku na balkoně či okenním parapetu. Proč vysadit právě šalvěj, jak využít jejích účinků a co bychom měli vědět o této trvalce?

  • levandule korunkatá Lavandula stoechas

    Ušatá levandule korunkatá nesnáší mráz

    , 0 komentářů

    Zatímco levandule lékařská přezimuje v našich zahradách bez větších problémů, její příbuzná, levandule korunkatá, je na mráz podstatně citlivější. Ve své domovině – Středozemí – roste jako vytrvalý polokeř na křovinatých stanovištích a v okrajích borových lesů. Bohužel, řada prodejců na tuto skutečnost zákazníky řádně neupozorní, a tak se mnozí pěstitelé na jaře dočkají zklamání nad zbytečně vymrzlou rostlinou.

  • s vylupováním hrášku rády pomohou děti

    Tři klíče k lahodnému hrášku

    , 0 komentářů

    Čerstvý zelený hrášek má určitě víc nadšených příznivců než odpůrců. Tedy pokud je opravdu lahodný. Bohužel v obchodech často bývá velmi drahý a nepříliš dobrý. Poradíme vám, jak získat ten nejchutnější hrášek z vlastní sklizně.

  • astronomické léto začíná letním slunovratem

    Co stihnete, než se setmí?

    , 0 komentářů

    Každý, kdo se snaží udělat maximum věcí v zahradě po návratu z práce, je neúprosně limitován nejen svou energií, ale také západem Slunce, respektive tmou. S letním slunovratem se můžete radovat za začátku astronomického léta. Zároveň počítejte s tím, že se pomalu ale jistě bude délka denního světla krátit. 

  • chřestovníček dvanáctitečný

    Chřest milují i chřestovníčci

    , 0 komentářů

    Chřestovníčci jsou brouci, které řadíme mezi mandelinky. Jsou poměrně drobní, ale velmi mrštní. Pokud chcete škodám na porostu chřestu předejít, čas od času jej zkontrolujte. Možná o nezvaných hostech ani nevíte...

  • do ledu můžete zamrazit nejen jedlé květy, ale i drobné plody

    Jedlé květy začarujte do ledu

    , 0 komentářů

    Se stoupající venkovní teplotou vzrůstá také chuť na důkladně vychlazené nápoje. Chuťově i vzhledově je pomohou oživit originální ledové kostky. Příprava je mimořádně snadná a rychlá. Stačí natrhat vhodné květy, zalít vodou a zmrazit. Poradíme vám, co můžete do ledového krunýře uvěznit, aniž by hostům hrozily zdravotní komplikace.

  • bylinkové máslo upravené do válečku

    Bylinkové máslo snadno a rychle

    , 0 komentářů

    Vlastnoručně připraveným bylinkovým máslem můžeme korunovat své kulinářské výtvory hned dvojnásobně. Tedy nejen chuťově, ale i vzhledově. Hosté takový originál jistě ocení a přitom tvůrci zabere příprava sotva pár minut.