-
Proč a jak rychlit chřest?
Milovníci této lahůdkové zeleniny velmi dobře vědí, že chřest nesnáší dlouhé skladování. Nejchutnější je, když čas mezi sklizní a konzumací zkrátíme na minimum. Rychlením získáme nejen brzkou sklizeň, ale také lahodnější úrodu. Nároky, které má chřest na přípravu pozemku před výsadbou, bohatě vyváží skutečnost, že z jednoho stanoviště můžeme sklízet 15 i více let.
-
Chcete kvalitní rostliny? Hledejte odborníky!
Spěcháme, šetříme časem i penězi. Téměř zázračné účinky mívají cedulky s nápisem vyvedeným velkými písmeny: AKCE, SLEVA. Ty nás leckdy zaslepí natolik, že koupíme i něco, co jsme nechtěli. V případě rostlin se taková unáhlená investice může nepříjemně vymstít.
-
Co vysázet do truhlíků časně na jaře?
Patříte k těm, kterým už se po rozkvetlých truhlících za okny či na balkoně stýská? Nemusíte čekat až přejdou i ty poslední mrazíky a budete moci okna ozdobit truhlíkovou klasikou – muškáty, petúniemi či begóniemi. Stačí, když zvolíte dostatečně otužilé a velikostí odpovídající rostliny.
-
Jak podléška ke svému jménu přišla
Jakmile roztají poslední zbytky sněhu, začnou se brzy objevovat první časné květy trvalek. Známé jsou prvosenky nebo petrklíče, skutečné jaro však přichází až s podléškou. Její jemné kvítky ohlašují dlouho očekávaný konec zimy a vyvolávají pocit svěžesti i radostné pohody. Roste ve volné přírodě, ale své nezastupitelné místo má i v mnohých zahrádkách. A oblíbená je nejen díky svému okouzlujícímu vzhledu.
-
Nezapomeňte na velikonoční osení
Velikonoční osení můžeme koupit již předpěstované. Jeho pěstování však hravě zvládnou i ti, kteří žádné velké pěstitelské zkušenosti nemají. Stačí si pořídit osivo, trochu zeminy, nádobu a nezmeškat vhodný čas pro výsev.
-
Jak získat medvědí česnek?
Obliba medvědího česneku v posledních letech strmě vzrůstá. Z rostlinky důvěrně známé hlavně milovníkům přírody a přírodní medicíny se proměnil ve všudypřítomnou celebritu. Jako příslib blížícího se jara jeho lístky zdobí jídla v luxusních restauracích a média se předhánějí v receptech na jeho zpracování.
-
Špenát vyséváme nejen na jaře
Listová zelenina je obecně velmi oblíbená. Barevná rozmanitost listů a její lahodná chuť přímo vybízí ke konzumaci i v syrovém stavu. Ani špenát není v tomto ohledu výjimkou. Čerstvě utržené mladé listy jsou výživné a při pečlivém výběru odrůdy a zajištění vhodných podmínek pro pěstování mohou poskytnout téměř celoroční úrodu.
-
Jak pěstovat černý kořen
Černý kořen aneb hadí mord španělský pochází z Blízkého Východu a jižní Evropy, pravděpodobně ze Španělska, jak sám název napovídá. Dnes se mu daří po celé Evropě i Asii, u nás je však spíš výjimkou a vzácností. Proč tomu tak je a co odrazuje od pěstování této vynikající a zdravé zeleniny, i když je rostlinou celkem ne příliš náročnou?
-
Broskev neplodí
Dobrý den. Mám 4letou broskev Harbrite a ještě neplodila. Mám zahradu ve výšce 600m. Děkuji za odpověď. Jarda.
» odpověď -
Nežádoucí výhonky u trubače
Dobrý den, prosím, můžete mi poradit, jak se zbavit nežádoucích výhonků u trubače? Podrůstají téměř všude..děkuji.
» odpověď -
Rebarbora
Prosím Vás, můžu konzumovat rebarboru, která mi právě kvete?
» odpověď