• klasické motivy z indiánských totemů

    Co totem, to originál

    , 0 komentářů

    Totemy patří k méně tradičním prvkům, kterými můžeme zajímavě oživit zahradní kout s ohništěm či prostor, ve kterém kralují děti. Pokud jej vytvoříme sami, získáme navíc naprosto originální ozdobu a děti skvělou kulisu k hrám na indiány.

  • kapradiny a pivoňky vytvořily zajímavou kulisu soše dívky

    Sólo pro kapradiny

    , 0 komentářů

    Kapradiny patří k rostlinám, které vypadají zajímavě ve větší skupině i samostatně. Jejich kouzlo si tedy mohou užívat i ti, kteří na své zahradě nemají k dispozici velké zalesněné či hajní partie. Pokud zvolíte kapradinám vhodné prostředí, stanou se z nich působivé solitéry.

  • detailní pohled na hmyzí hotel

    Přilákejte na zahradu užitečný hmyz

    , 0 komentářů

    Přemýšleli jste někdy, proč je pravá vanilka tak drahá? Prý hlavně proto, že její pěstování mimo původní oblast Mexika je mimořádně náročné na ruční práci. Pěstitelům se sice tuto užitečnou orchidej daří pěstovat i na Madagaskaru, v Ugandě či na Tahiti, ale jen za cenu ručního opylení. Zatímco vanilovník se přestěhovat podařilo, jeho přirození opylovači – včelky z rodu Melipona, jinde než v Mexiku žít neumí.

  • kříženci mangoldu vynikají barevnými řapíky

    Pusťte zeleninu i do okrasné zahrady

    , 0 komentářů

    I tehdy, když nemusíme bojovat o maximální využití každého kousku zahrady, stojí za to občas trochu vybočit z běžných zvyklostí. Některé druhy zeleniny mohou svým vzhledem zpestřit i okrasnou část zahrady nebo se stát výrazným prvkem v ornamentální zeleninové zahradě.

  • zralým jahodám to sluší v kytici s květy heřmánku

    Jahody v kytici i čokoládě

    , 1 komentář

    Pokud máte na zahradě kout plný měsíčních jahod a nebo v nedaleké přírodě paseku s těmi lesními, můžete je naaranžovat do kytice. Tentokrát však ne v podobě květů, ale už s plody. Červené jahody jsou krásné samy o sobě, ale přidat můžete bílý heřmánek či blankytně modré chrpy. Každému bude jasné, že léto je tu v plné kráse.

  • Topiary: pokud máte dostatečně prostornou zahradu, můžete si pořídit třeba slona

    Topiary aneb sochy z keřů

    , 0 komentářů

    Skutečnost, že slovo topiary většině lidí u nás nejspíš vůbec nic neříká, leccos napovídá. A přitom jsme vlastně všichni nějaké topiary viděli. Vždyť bez pečlivě tvarovaných keřů se neobešel žádný barokní zámecký park. Historie tvarování dřevin však sahá ještě dál. Mistrovsky si v téhle disciplíně vedli už staří Římané...

  • květy kaliny obecné připomínají sněhové koule

    Bílá elegance pro vaši zahradu

    , 0 komentářů

    Z množství rostlin, které okouzlují bílými květy nejrůznějších tvarů a velikostí se tentokrát zaměříme na keře. Přesněji na ty, které prozáří zahrady na přelomu jara a léta. Potěší nás nejen svými květy, ale v mnoha případech i velmi příjemnou vůní.

  • hrachory přidali zákoutí se stolkem a židlemi nádech dávných časů

    Usaďte židli do zahrady

    , 1 komentář

    K vytvoření romantického zahradního zátiší nepotřebujete žádný drahý nábytek, ale spíš dobrý nápad. Zvlášť v rozlehlejších zahradách venkovského stylu můžete s minimem rekvizit vytvořit osobité místo zvoucí k posezení. Že žádnou zajímavou židli nemáte? Důkladně prozkoumejte půdu a poptejte se u sousedů. Možná objevíte poklady, o kterých jste neměli ani tušení.