• sklizeň jablek

    Staré a krajové odrůdy valašských jablek

    , 0 komentářů

    Vlasatice, kožuchy, jeptišky, kočí hlavy - to vše jsou názvy starých a krajových odrůd jablek, které uvidíte na stejnojmenné výstavě na zámku Lešná u Valašského Meziříčí.

  • důně mají mnoho podob

    Dýňový svět otevřel své brány

    , 0 komentářů

    Každoročně se počátkem podzimu promění statek Pipkových na Vysočině v poutní místo milovníků dýní. Pipkovi se specializují především na pěstování a prodej dýní. A tak od nich můžete získat nejen cenné rady, jak nejlépe dýně pěstovat, ale zároveň máte příležitost si vyhlédnout odrůdu, kterou byste rádi pěstovali na vlastní zahrádce.

  • loubinec trojlaločný se zbarvuje do červena

    Za barvami podzimu do Brna

    , 0 komentářů

    Na podzimní prohlídku brněnského arboreta se můžete vypravit první říjnoví víkend. A obdivovat můžete nejen barvy podzimu, ale také mohutná květenství pampových trav. Právě v této době působí skutečně impozantním dojmem.

  • břečťan, lotos a netřesky

    Podzimní inspirace ze zámku Lešná

    , 0 komentářů

    Prodloužený zářijový víkend využili na zámku Lešná ve Zlíně ke sváteční výzdobě zámeckých interiérů. Květinová aranžmá sice připravili profesionálové, ale třeba se některý z nápadů bude hodit i při vaší domácí tvorbě.

  • k nejvíce obdivovaným rostlinám průhonického parku patří rododendrony

    Průhonický park slaví 130. narozeniny

    , 0 komentářů

    Některé projekty výrazně prověří až delší čas. A tak se stalo, že park, který před 130 lety založil hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca v Průhonicích, patří svou rozlohou i významem k největším parkům v Evropě.

  • čarověníky se většinou roubují na podnože stejných druhů

    Výstava čarověníků v Táboře

    , 0 komentářů

    Čarověníky připomínají záhadné útvary rostoucí v korunách stromů. Asi nejvíce se podobají ptačím hnízdům. Není divu, že si vysloužily celou řadu lidových názvů: např. čarodějné metly, čarodějná nebo hromová košťata, věníky.

  • Nejslavnější jiřinkové slavnosti

    , 0 komentářů

    Květinových výstav se pořádá koncem léta spousta. Ale těžko u nás budete hledat květinovou výstavu s delší a slavnější historií, než mají v České Skalici. V 19. století bývaly zdejší jiřinkové slavnosti obrovskou společenskou událostí. Asi k nejslavnějším hostům patří Božena Němcová. Bedřich Smetana se tu nechal inspirovat ke složení Jiřinkové polky.

  • mrkev může mít různé barvy kořene

    Za mrkvanci do Polné

    , 0 komentářů

    Tradici, jakou mají v Polné, by mohli leckde závidět. Každoroční zářijová pouť je tam totiž zasvěcená mrkvi. Tedy zelenině, která se na Vysočině pěstovala mnohem dříve, než brambory. Vchodové dveře si lidé v době pouti zdobí mrkve s pentlemi v národních barvách.