výborné využití pestrosti stálezelených keřůKorpus ze slámy, proutí nebo polystyrénu

zelený věnec s červenými plody cesmínyPro jakýkoli věnec potřebujete základ. Korpusy bývají běžně k dostání v zahrádkářských prodejnách či hobby marketech. Vybírat můžete nejen podle velikosti, ale také podle materiálu (např. sláma, proutí, polystyren).



Při výběru korpusu je dobré přemýšlet nad jeho pokrytím. Korpusy z barveného proutí bývají ozdobné samy o sobě a tak není nutné pokrývat jejich povrch celý.

Kdo si chce vyrobit všechno vlastníma rukama, může si základ věnce vytvarovat ze starých novin. Pro lepší tvarování se doporučuje noviny namočit a nechat uschnout v požadovaném tvaru, popř. zpevnit drátem. V minulosti se vyráběly korpusy také z mechu (např. rašeliníku), kterým se vyplnilo snadno tvarovatelné pletivo.        

Kouzlení s odstíny zelené

Jak napovídá snímek vpravo, "pestrý" může být i zelený věnec. Stačí se poohlédnout po větvičkách v různých odstínech zelené barvy, případně zkombinovat výhonky jehličnanů a stálezelených listnáčů.

  • větvičky cypřišů doplňuje břečťan i s plodenstvímjedle – vydrží dlouho a neopadává. Pro zpestření můžeme využít jedli vznešenou zvanou též stříbrná (Abies procera), která díky stavbě a hustotě jehličí patří k nejkrásnějším jehličnanům
  • smrk pichlavý (Picea pungens) – si pro své modrosivé jehličí vysloužil přezdívku stříbrný smrk
  • tis – jeho jehličí je velmi tmavé
  • cypřiš, cypřišovec – kromě zajímavých větviček mívají i pěkné šišky
  • zerav (Thuja) – túje se u nás nejčastěji pěstují jako součást živých plotů. Pro aranžérské účely můžeme využít různě zbarvené kultivary.
  • buxus – krušpánek je téměř všudypřítomný keřík, který nám poskytne větvičky s drobnými zakulacenými lístky v dostatečném množství
  • mahonie cesmínolistá (Mahonia aquifolium) – okraje jejích listů připomínají cesmínu, navíc je možné najít i velmi zajímavě zbarvené listy (dočervena).
  • cesmína (Ilex)– při práci s ní musíme dát větší pozor na ostré listy některých druhů. Velmi atraktivně vypadají listy pestrolistých kultivarů. Zvlášť výrazně působí větvičky s červenými plody.
  • břečťan obecný (Hedera helix) – využít můžeme jak kultivary se zelenými listy, tak i ty panašované (zelené se žlutými skvrnami uvnitř či naopak světlým lemováním okrajů listů). Vzhledem k pozdní době kvetení v průběhu zimy postupně dozrávají jeho plody. I ty můžeme pro aranžování využít.
  • eukalyptus – jeho stříbřité zakulacené listy věnci dodají nejen exotický vzhled, ale především nezaměnitelnou vůni.

věnec na dveře přizdobený barveným borůvčím a stuhou  věnec zdobený šiškami určený do venkovního prostředí
 

věnec můžeme doplnit šiškami i suchými plodenstvímiCo věnec, to originál

Závěrečné provedení věnce záleží na každém tvůrci. Větvičky se na věnec nejčastěji připevňují pomocí vazačského drátku, který bává k dostání v zelené barvě. Můžeme zhotovit buď jednoduchý věnec pouze z chvojí či neopadavých listnáčů.

Snadno jej však můžeme přizdobit přírodninami či drobnými ozdobami, které barevně sladíme s okolní výzdobou. Podle množství ozdob i našeho záměru můžeme vytvořit věnec ozdobený symetricky nebo naopak dodat akcent využitím výraznějšího barevného prvku, jaký na snímku představuje červená mašle. Ozdoby připevníme aranžerským drátkem nebo speciálním lepidlem, které se nahřívá v tavné pistoli.

  • přírodniny - šišky, suchá plodenství, sušené plátky pomerančů nebo citrusů, skořicová kůra, badyán
  • barevné prvky - stužky, koule, obarvené větvičky (bříza, borůvčí)

Při vytváření věnce je důležité mít vždy na paměti jeho konečné umístění. Věnce určené pro venkovní prostředí musí vydržet rozmary zimního počasí, především zvýšenou vlhkost či působení silnějšího větru. 

pravidelně zdobený věnec  asymetrické zdobení přitáhne pozornost