Zpracování a skladování plodin

Jak se správně starat o plodiny ze zahrádky sklizené tak, aby dlouho vydržely; postupy zpracování.

Dobromysl se zlatými listy

Otázka:

Na skalce léta pěstuji nízkou dobromysl s téměř zlatě zbarvenými lístky. Voní velmi pěkně, ale nejsem si jistá, zda ji mohu také používat v kuchyni, podobně jako klasickou dobromysl.

Odpověď:

Rod dobromysl (Origanum) zahrnuje celou řadu druhů. Pro kuchyňské použití se nejčastěji používá dobromysl obecná (Origanum vulgare). Vyšlechtěna byla celá řada kultivarů, mezi kterými najdeme i několik žlutolistých (např. Thumble´s Variety, Golden Narrow, Aureum, Goldtaler, Golden Shine). Jejich použití pro kuchyňské účely je možné. Nejlépe, když si zkusíte trochu nasušit a porovnáte s klasickou dobromyslí.

Naopak některé další druhy dobromysli, např. dobromysl hladká (Origanum laevigatum), dobromysl okrouhlolistá (Origanum rotundifolium), dobromysl krétská (Origanum dictamnus), se využívají spíše jako okrasné druhy. Jejich listy sice také mají charakteristické aroma, ale jsou tužší, než listy dobromysli obecné.



Podobné příspěvky



Kam dál?

  • Úroda jablek připravená k dalšímu zpracování

    Kalvádos aneb pálenka z jablek

    , 0 komentářů

    Máte ve sklepě ještě loňskou jablečnou úrodu, kterou nestačíte zkonzumovat? Pokud patříte mezi ty šťastnější zahrádkáře, kterým se v předchozím roce urodilo větší množství jablek a není ve vašich silách je všechny spotřebovat, máme pro vás skvělý tip pro jejich další zpracování.

Používáme cookies za účelem personalizace webu, reklamy a zlepšení našich služeb. Pokračováním souhlasíte s jejich použitím. Více informací OK