Bramborové růže

bramborové růže připravené v zapékacích miskáchNa snímku vypadají bramborové růže velmi atraktivně. Ale než se rozhodnete na něco podobného pozvat hosty, určitě jejich výrobu natrénujte. Jejich příprava vyžaduje nemalou zručnost a trpělivost.



Základ pro růži z brambor můžeme vytvořit za pomoci kuchyňské škrabky. Postupujeme podobně, jako když brambory loupeme a snažíme se získat co nejdelší slupku. Ze získaného materiálu vytvoříme rolováním růžičky. Ve spodní části je propíchneme párátkem.
Takto připravené "květy" potřeme rozpuštěným máslem a pečeme ve středně vytopené troubě. Pokud se chceme propichování brambor vyhnout, můžeme květy zarolovat a vložit do zapékacích misek, které předem vymastíme.

příprava růží z bramborDalší variantou je hotové růžičky usmažit v oleji podobně, jako se smaží bramborové lupínky. Pokud se vám bude zdát, že běžnou škrabkou nemáte šanci vytvořit dostatečný pruh pro přípravu růže, můžete květ růže sestavit z velmi jemných plátků brambor. Brzy však zjistíte, že nakrájet rovnoměrně tenké plátky, které půjde snadno ohýbat, je téměř nadlidský výkon.

Vějířové brambory

Pokud po několika pokusech zjistíte, že vyrobit růži z brambor je poněkud náročná disciplína, pak zkuste vějířové brambory. Jejich vytváření je mnohem snadnější a navíc je můžete servírovat samostatně.

Pro tento pokrm se zvlášť hodí větší hlízy brambor protáhlého tvaru. Brambory položíme na šířku a uděláme do nich zářezy tak, abychom je neprokrojili celé. Zářezy děláme přibližně 3 mm od sebe. Připravené brambory vložíme do máslem vymazané zapékací formy (zářezy nahoru) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Pečeme nejméně 40 minut. V závěru pečení vložíme do zářezů plátky slaniny, případně i tvrdého sýra, a zapečeme.

K vějířovým bramborám podáváme směs různých druhů hlávkového salátu.