V roce 2013 uplynulo již 40 let od chvíle, kdy švýcarská firma Montana uvedla na trh speciální tavnou pistoli. Nikoli však jako pomůcku pro kutily (tou se stala až po roce 1980), ale jako nástroj na opravy skluznic lyží. Základní princip je stále stejný – pistole roztaví lepicí hmotu, kterou nanesete na povrch, který chcete slepit. Hmota po krátké době vytuhne. Samozřejmě, že takový způsob lepení je vhodný pouze pro některé druhy materiálů. Ale právě třeba pro přichycení sušených plodů či květů na adventní věnec je opravdu velmi snadné.



Pokud ještě tavnou lepicí pistoli nemáte, a rádi byste si ji pořídili, pak zvažte její využití. Zatímco za nejlevnější modely zaplatíte kolem stokoruny, ty nejdražší stojí přes 1 500 Kč. Ale to už jsou pistole určené spíše profesionálům (akumulátorové provedení, čas na zahřátí tyčinky je zkrácen na minimum).

V čem se tavné pistole liší?

  • tavná lepicí pistole s barevnými tyčinkamiprůměr tavné tyčinky
  • barva tavné tyčinky (nejčastěji je hmota po zaschnutí průhledná, ale objevují se také tyčinky barevné či s třpytivými glitry – ty je pak možné použít nejen na lepení, ale také ke zdobení)
  • délka nahřívání (doba, která uplyne, než můžeme začít lepit)
  • příkon (nejlevnější mají 15 W, profesionální i 150 W)
  • vyměnitelné trysky (obvykle tři – umožňují regulovat množství vytékajícího lepidla - spíše u dražších modelů)
  • teplota tavení (obvykle jsou to teploty kolem 200 °C, ale existují i modely, které nabízejí volbu i nízké teploty tavení - 110 °C)