Nabídka semen na každém kroku?

Na první pohled to vypadá, že není nic snadnějšího než nakoupit semena. Do stojanů plných pestrobarevných sáčků se semeny zeleniny i květin narážíme nejen v zahradních centrech, ale také v hobby marketech i obchodních řetězcích. Ani na internetu není o širokou nabídku nouze. Pokud jste však někdy zkoušeli sehnat nějakou konkrétní odrůdu, pak nejspíš víte, že úplně snadné to není. Zvlášť, pokud si vzpomenete v sezóně, podobně jako většina ostatních.



Na univerzální rady pro koupi semen zapomeňte!

Nákup vhodných semen je jedním z důležitých kroků pro úspěch vašeho zahradničení. Jednoduchou radu, kam a pro jaká semena se vypravit, vám nenabídneme. Žádná taková totiž neexistuje. Při nákupu musíte rozhodovat nejen podle toho CO chcete pěstovat, ale také KDE to budete pěstovat (typ půdy, orientace a umístění zahrádky) a KDY chcete plodinu sklízet.

Chci mrkev, ale kterou?

mrkev nemusí být jen oranžováŠíři nabídky zelenin prozrazuje Státní odrůdová kniha. Národní odrůdový úřad v ní jednou ročně zveřejňuje seznam povolených odrůd. V té nejnovější mají u nás ze zelenin nejširší nabídku papriky – 174 odrůd. S velkým odstupem za nimi se co do počtu odrůd drží okurky (nakládačky i salátové) – 85, rajčata (keříčková i tyčková) 80, salát (hlávkový, listový, římský) 75. Dále už je výběr poněkud užší. Mrkev (55), ředkvičky (42), cibule (40), hrách (23), česnek (18).

Internet je však vynikajícím pomocníkem pro výběr vhodné odrůdy. Zvlášť se vyplatí navštívit weby šlechtitelů osiv. Například na stránkách firmy SEMO Smržice najdete nejen popis vlastností jednotlivých odrůd, ale také přehledné tabulky s termíny výsevu, výsadby a sklizně jednotlivých odrůd.

Například budete-li vybírat mrkev, můžete volit odrůdy s různě dlouhou vegetační dobou. Velmi ranou odrůdu mrkve můžete sklízet už za 90 dní od výsevu, ranou za 112 – 125 dní, poloranou za 100 – 120 dní a pozdní za 160 – 180 dní. Z webu zjistíte také další užitečné informace jako je skladovatelnost odrůdy (přímý konzum, skladování krátkodobé, dlouhodobé), zvýšená odolnost vůči konkrétním chorobám a škůdcům

Ideální čas na výběr semen ke koupi? Začátek roku

množství barev a tvarů nabízejí také ředkvičkyNejširší nabídka semen bývá začátkem roku. Nezapomeňte, že většina semen má omezenou trvanlivost. Proto kupujte ta nejčerstvější a nehromaďte zbytečné zásoby. Naplánujte, co chcete v daném roce pěstovat.

Pokud máte štěstí, že máte blízko zahradní centrum či zahradnictví se zkušenou obsluhou, poradí vám dobře tam. Stačí, když budete vědět co chcete pěstovat a jaký charakter půdy na zahrádce máte. Pokud nemají požadovaný druh na skladě, jsou leckde ochotni a schopni ho v krátké době doobjednat. To je pro vás výhodné – ušetříte na poštovném. 

Nejdříve napilno budou mít majitelé skleníků, zvlášť těch vytápěných. Ti by měli s výběrem semen a prvními výsevy začít nejdříve. Papriky na předpěstování se vysévají již koncem ledna a v únoru, rajčata stačí vysévat až v březnu.

Zatímco některým rostlinám opakované umístění na stejném místě nevadí (například salátu), většina vyžaduje důsledné střídání. Pokud zvolíte vhodný sled rostlin, maximálně využijete svůj pozemek. S prvními výsevy na venkovní záhony můžete začít od druhé poloviny března. Vhodná je mrkev, ředkvičky, petržel, špenát, raný salát, hrách či kopr.

Pro semínka do půjčovny

SemínkovnaOd roku 2015 můžete v České republice získat semena v některé ze dvou desítek Semínkoven. Iniciativa je založená na sdílení semen.

Princip je podobný jako při půjčování knížek v knihovně: "Tak jako se v knihovně půjčují knihy, semínkovna nabízí osivo do vaší zahrádky. Tak jako se do knihovny knihy po přečtení vracejí, tak i při sklizni vaší zeleniny myslete na sdílení sklizených semínek v semínkovně…" uvádí web Semínkoven.

Semínkovny najdete pod střechou rozmanitých institucí, většinou podle místních podmínek. Nejčastěji našly zázemí v knihovnách, ale sídlí také v restauracích, informačních centrech, muzeích či školách.

Samozřejmě, že návštěva Semínkovny vám nepomůže vyřešit nákup všech potřebných semen pro vaši zahradu. Sdílet je možné pouze semena, která splňují následující kritéria: jsou zdravá, reprodukovatelná a řádně označená.

Naopak sdílet by se nemělo osivo hybridní (označení jako F1), osivo rostlin invazivních či chráněných autorskými právy (např. GMO). Další podmínkou je pěstování rostlin bez použití chemických přípravků.